Dodatno

 

Optimizam uprkos svemu

 

Preduzeća članovi Nemačko-srpskog privrednog udruženja (DSW) naglašavaju spremnost za nova zapošljavanja i investicije i žele da učestvuju u unapređenju ekonomskog razvoja Srbije. Anketa je utvrdila da se procena ekonomske situacije u Srbiji za 2014, u odnosu na prethodnu godinu, nije znatno poboljšala: protekle godine je 80 odsto anketiranih preduzeća ocenilo ekonomsku situaciju kao lošu. Za 2014. ovaj rezultat je pozitivniji, s obzirom da 67 odsto anketiranih očekuju nepovoljno stanje privrede.

Trećina anketiranih smatra da je opšte privredno stanje u Srbiji zadovoljavajuće. Oni se ne nadaju skorom završetku ekonomske krize. Ipak, više od trećine ispitanika ocenilo je sopstveno privredno stanje kao dobro, skoro 60 odsto kao zadovoljavajuće a samo 4 odsto kao nepovoljno. Vidljivo je da se zadržao prošlogodišnji optimizam. Više od polovine njih očekuje poboljšanje svog privrednog stanja, dok 40 odsto prognozira stabilnu i nepromenjenu situaciju svog preduzeća. Samo 6 odsto predviđa pogoršanje u 2014. u odnosu na prethodnu godinu.

Pozitivan razvoj u poslovanju očekivan je i u planovima zapošljavanja i u investicionim planovima: skoro svako drugo preduzeće u poređenju sa prethodnom godinom očekuje povećanje broja zaposlenih. Nepromenjenu situaciju kod broja zaposlenih predviđa 45 odsto, dok samo 8 odsto računa na pad zapošljavanja u svom preduzeću. Ukupno 38 odsto kompanija želi da poveća investicije u tekućoj godini, dok samo 16 odsto planira suprotno. Spremnost da investiraju i zapošljavaju novu radnu snagu pokazuju posebno preduzeća iz sektora proizvodne delatnosti koja su izvozno orijentisana i sa više od 250 zaposlenih.

Ukupno 71 odsto anketiranih računa sa povećanjem troškova radne snage od 5 do 10 odsto, dok svaki peti očekuje povećanje troškova radne snage od preko 10 odsto. Pri proceni anketiranih preduzeća o uslovima poslovanja, kao i prethodnih godina, posebno se ističu nedostaci u obezbeđivanju pravne sigurnosti, predvidivosti ekonomske politike i efikasnosti javne uprave. Takođe je skrenuta pažnja na nedostatak transparentnosti u javnim tenderima i poreskom sistemu, kao i u poreskim upravama. Na pitanje koje su najvažnije i najhitnije mere Vlade Republike Srbije, najčešće su navedene neophodne reforme aktuelnog Zakona o radu, borba protiv korupcije, politička stabilnost i napredak u poslovnom ambijentu za strane investitore. Pozitivno su ocenjeni radni kadrovi i tržište rada: kvalifikacija i motivacija radnika, njihovo ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih radnika i troškovi rada ocenjeni su kao dobri.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu