Dodatno

PR industrija

Odgovornost kao strategija

Društveno odgovorno poslovanje decenijama predstavlja standardnu praksu na Zapadu, ali tržišta u razvoju tek odnedavno polako prepoznaju važnost takvog pristupa. Ekonomska kriza zaustavila je uzlet koji su zemlje našeg regiona imale pre njenog početka i ograničila naše građane, ali i kompanije, na puko preživljavanje. Ali, da li je to izgovor da se kompanije ponašaju "društveno neodgovorno"? Praksa, nažalost, često potvrdno odgovara na ovo pitanje, jer u kriznim vremenima kompanije smanjuju budžete, pa su projekti koji nemaju direktan uticaj na profit prvi na udaru. Ipak, ne razmišljaju sve kompanije kratkoročno i shvataju koliko je važno ulagati i u vreme krize. Na primer, Holcim je u Mađarskoj u saradnji sa Graylingom sproveo kampanju "Održive konstrukcije za buduće generacije". Koliko je to bio vredan potez pokazuje i Evropska nagrada za izvrsnost dodeljena projektu.

U Srbiji, pored razvijanja projekata društvene odgovornosti za klijente, i sami na taj način poslujemo pružajući PR podršku projektima sa kojima delimo vrednosti, poput projekta "Moje dojke su OK!".

Grayling i globalno mnogo ulaže u održivost i društveno odgovorno poslovanje. Kroz inicijativu "Grayling Future Planet" postavljamo temelje za uspešne projekte ovog tipa. Naš cilj je da kompanijama podignemo svest o važnosti društveno odgovornog poslovanja i neprestano sugerišemo da ovakvi projekti postanu deo poslovnih strategija.

Međutim, često se susrećemo sa odgovorom koji je neprijatno otrežnjujuć: "Ostavite te ideje za neka bolja vremena, nama su potrebne aktivnosti koje će povećati prodaju!" Upravo takav stav prema društvenoj odgovornosti negativno utiče na održivost poslovanja kompanija, koje se često u javnosti razmeću velikim rečima. Vreme je da kompanije shvate da nemaju privilegiju da ne razmišljaju o uticaju na životnu sredinu i društvo u celini, ako žele dugoročan opstanak. Društveno odgovorno poslovanje je imperativ i verujemo da će kompanije koje posluju u Srbiji uskoro shvatiti da to nije prolazan trend, nego stvarnost i budućnost.

Autorka je direktorka poslovanja s klijentima u regiji jugoistočne Evrope agencije Grayling

Iz istog broja

Intervju – Aleksandar Kokir, generalni direktor "M-6 Tikveš"

Vino je u modi

 

Priručnik za srpske preduzetnike

Trasiranje sopstvenog puta

Ana Radić

Vreme uspeha!

Poslovne vesti

 

Intervju – Temel Kotil, generalni direktor Turkish Airlines

Komfor i sigurnost leta

Igor Salinger

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu