Dodatno

Obrazovanje za XXI vek (40)

Nostrifikacija i druge nevolje

 

Pred čitaocima je 40. broj "Obrazovanja za XXI vek", koji otvaramo jednom, može se reći, dobrom vešću. Izmenama Zakona o visokom obrazovanju, našim stručnjacima koji su obrazovani u inostranstvu biće omogućeno priznavanje stranih diploma po bržim, lakšim i jednostavnijim procedurama. Sa kakvim se sve teškoćama oni suočavaju i koliko im to crpi energije, novca, pa i patriotizma, čitajte na narednim stranama.

Povodom teme iz prošlog broja "Obrazovanja" (tekst "Između dve vatre, "Vreme" 1156) o politici ocenjivanja u našim školama, javio nam se Miloš Jeremić, profesor filozofije u Požarevačkoj gimnaziji, koji na narednim stranama objašnjava svoju metodu ocenjivanja i razmatra različite načine vrednovanja učeničkog rada.

Jedan tekst nemačkog "Zidojče cajtunga" privukao nam je pažnju zbog teme kojom se bavi: sa kojim se sve mentalnim tegobama suočavaju nemački nastavnici i šta im je uzrok. Voleli bismo da u narednim brojevima čujemo iskustva naših prosvetnih radnika, pa ih pozivamo da s nama podele načine na koje izlaze na kraj sa stresom dok obavljaju "najplemenitiji od svih poslova", kako je podučavanje ocenio jedan njihov nemački kolega.

»Obrazovanje za XXI vek«

Ceo dodatak u PDF-u

Prilog "Obrazovanje za XXI vek" je specijalno izdanje nedeljnika "Vreme".

Broj 40, februar 2013.

Uređuje: Jovana Gligorijević,
Fotografije: "Vreme".

Projekat je realizovan uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Iz istog broja

Nostrifikacija diploma

Slučajno obeshrabrenje

Mirko Rudić

Lični stav

Ocenjivanje bez suza

Miloš Jeremić

Nemačka

Kada se nastavnik slomi…

Lisa Sonabend, "Suddeutsche Zeitung"

Obrazovanje za XXI vek (40)

Vesti

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu