Dodatno

Festivali

Nemoguća misija 2

NEKI NOVI AMBASADORI: Jedan od programa ASITEŽ Srbija

foto: asitež srbija

Nemoguća misija

Srbija je izabrana za domaćina najvećeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade, što se u ovom regionu prvi put dešava

Na Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ) održane u Tokiju, Srbija je izabrana da 2023. bude domaćin najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade, ASSITEJ Artistic Gathering (AAG). To znači da će u Beograd i Novi Sad doći više od 500 profesionalaca u izvođačkim umetnostima i predstavnika pozorišta i festivala iz celog sveta, i da će kod nas boraviti šest dana, tokom kojih će biti u prilici da upoznaju ovdašnju pozorišnu scenu za decu, a i Srbiju.

ASITEŽ Srbija je nacionalni centar za razvoj pozorišta za decu i mlade, a Jugoslavija je bila jedan od osnivača istoimene svetske organizacije. AAG je najveći i najznačajniji skup umetnika, istraživača, producenata i selektora u oblasti izvođačkih umetnosti za dečju i mladu publiku. Održava se svake godine u različitim delovima sveta. Prvi put u istoriji organizacije od njenog osnivanja 1965. godine, Srbija će biti domaćin ovog važnog događaja.

Izbor baš srpskog centra za domaćina ovog svetskog skupa, naglasimo da je bio gotovo jednoglasni, veliki je uspeh za nas, ali i za Jugoistočnu Evropu – ocenjuje Diana Kržanić Tepavac, predsednica ASITEŽ Srbija. “Prvi put od osnivanja asocijacije 1965. godine, ovaj region će biti u centru pažnje ljudi iz celog sveta koji se bave teatrom za decu i mlade. Biće to prilika da se dokažemo kao važan kulturni centar ovog regiona, svojevrsni hab koji povezuje scenu pozorišta za decu i mlade u Jugoistočnoj Evropi sa ostatkom Evrope ali i sveta.”

Zašto baš 2023. godine, Diana Kržanić Tepavac objašnjava činjenicom da će tada nacionalni centar ASITEŽ Srbija napuniti 20 godina, pa je i ovaj izbor za domaćina baš tada, posebna čast.

Zar Srbiju to znači pre svega “veliku vidljivost u svetu koja stavlja naš nacionalni savez profesionalnih pozorišta za decu i mlade u lidersku poziciju u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim okvirima”, kaže Diana Tepavac, a podrazumeva se, predstavlja i “priliku da se najnovije svetske tendencije vide i iskuse iz prve ruke, kao i šansu da se o važnim temama poput uloge i značaja kulture i umetnosti, koja je, nažalost, često u zapećku, diskutuje sa kolegama iz celog sveta, a sa ciljem da se donesu neki korisni zaključci, koji mogu da doprinesu ostvarivanju prava svakog deteta na umetnost i kulturu”. Diana Tepavac naglašava da je na ovim prostorima “briga o kulturi i umetnosti za decu i mlade daleko od prioriteta onih koji bi trebalo da kreiraju kulturnu politiku. Stoga nekima naše kontinuirano angažovanje na ovom polju može delovati kao nemoguća misija. Ali, tim pre je naša dužnost da reagujemo”.

Pripreme ASITEŽ-a za ovu kandidaturu bile su višegodišnje: kontinuirano ulaganje u promociju srpske pozorišne i plesne scene za mladu publiku, pa i, zašto ne istaći, zalaganje Diane Tepavac kao višegodišnje članice Izvršnog odbora svetskog ASITEŽ-a. “Nije u pitanju samo osmišljavanje koncepta, snaga i utemeljenost motiva za kandidaturu, već i dobre procene naših izgleda, kao i institucionalnih i ljudskih kapaciteta sa kojima raspolažemo na našoj profesionalnoj sceni, koja je dodatno pogođena problemima izazvanim kovid krizom”, kaže Diana Tepavac.

Planirane su dve konferencije – o pitanjima prava dece na kulturu i umetnost, i o ispitivanju vizuelnog u pozorištu i novim tehnologijama, zatim brojne radionice i seminari. Tokom konferencije, u Srbiji će boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mreže ASITEŽ, koji će imati priliku da se upozna sa domaćom scenom i bolje upozna pozorišta za decu i mlade u Srbiji. Diana Tepavac posebno naglašava “specijalno izdanje 5. FAS Festivala ASITEŽ sa više od 20 predstava iz sveta, regiona i izborom iz nacionalne produkcije kojom će se predstaviti domaća pozorišta”.

Naravno da je preduslov za unapređenje pozicije i vrednovanja umetnosti za decu i mlade pitanje ulaganja i finansiranja. Za ASITEŽ, ovo pitanje je krucijalno, zato što se finansiraju projektno i na godišnjem nivou, što za organizaciju ovako velikih događaja donosi veliku neizvesnost. Diana Tepavac kaže da imaju “načelnu podršku u radu, sa sporadičnom finansijskom podrškom u vidu najosnovnijih troškova, dok međunarodni događaj kao što je Svetska konferencija zahteva dugoročno finansijsko planiranje i finansiranje koje prevazilazi okvire uobičajenog godišnjeg projektnog ciklusa”.

Rezultati ovog skupa su nemerljivi: regionalno povezivanje pozorišne scene za decu i mlade, njeno predstavljanje kolegama iz sveta, razne saradnje i koprodukcije… I širenje dobre slike o Srbiji.

Projekat "Kultura koja ujedinjuje" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Iz istog broja

Kulturna diplomatija

Ovo su naši ambasadori

Nebojša Broćić

Prevodi

Stoltenberg psuje na srpskom

Jasna Novakov Sibinović

Devedesete

Mali prilog istoriji

S.Ć

Bitef

I Istok i Zapad

Ksenija Radulović

Intervju – Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor Festa

Domaćini i gosti

Sonja Ćirić

Moda

Ko je naša današnja Simonida?

Lidija Jovanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu