Dodatno

 

Muzeji i galerije

 

Bitne institucije za modernu, postmodernu i savremenu umetnost na tlu Vojvodine osnivane su tokom 19. i 20. veka. Među njima su Galerija Matice srpske, Gradski muzej u Vršcu, Gradski muzej u Somboru, Narodni muzej u Pančevu, Gradski muzej u Bečeju, Galerija "Sava Šumanović" u Šidu, Galerija naivnih slikara u Kovačici, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Likovni susret u Subotici, Kolekcija skulptura u gradskom prostoru u Apatinu, Galerija "Milan Konjović" u Somboru.

Muzej Vojvodine u Novom Sadu sa preko 400.000 predmeta u kompleksnoj stalnoj postavci prezentuje arheologiju, opštu istoriju, istoriju umetnosti i etnologiju na tlu Vojvodine u poslednjih osam hiljada godina.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, osnovan kao Galerija savremene likovne umetnosti, pa zatim preimenovan u Muzej savremene likovne umetnosti, jeste regionalna matična institucija, i važno mesto savremene umetnosti, ne samo u Srbiji već i u regionu, i jedina je ustanova ove vrste u Vojvodini. U muzejskom fondu nalaze se umetničke zbirke slika, skulptura, grafika i crteža, konceptualne umetnosti i dela novih/proširenih medija druge polovine 20. veka u Vojvodini.

Galerija "Lazar Vozarević" otvorena je 1973. godine u Sremskoj Mitrovici, izložbom slika i crteža ovog umetnika. Osnovu Galerije čini memorijalni deo, koji se sastoji od originalnih slika, crteža, kolaža, i materijala koji se vezuje za Lazara Vozarevića.

Savremena galerija u Zrenjaninu osnovana je 1962. godine s namerom da čuva i sistematski istražuje dela jugoslovenske i srpske likovne umetnosti od 1945. godine do danas, nastala uglavnom u Umetničkoj koloniji u Ečki (osnovane 1956. godine). U dva izložbena prostora, u zrenjaninskom Salonu i u Galeriji Ečka, organizuje izložbe i Bijenale akvarela.

Galerija likovne umetnosti poklon-zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu osnovana je 1972. godine na osnovu Ugovora o poklonu kolekcionara Rajka Mamuzića. Osnovni fond zbirke predstavlja jedinstveni pregled srpske umetnosti nastale u prvim decenijama posle Drugog svetskog rata. Njen karakter i razmere odredio je kolekcionar izborom i brojem umetnika, a pre svega svojim interesovanjem za stvaralaštvo svojih prijatelja koji su pripadali posleratnoj generaciji umetnika u Zadarskoj grupi, Decembarskoj i Beogradskoj grupi. Cilj mu je bio da istakne ulogu ove generacije u kreiranju naše likovne scene. Osnovni fond zbirke čine dela 35 umetnika. Danas u zbirci ima 933 dela.

Na spisku vojvođanskih umetničkih institucija su i Gradski muzej u Subotici, Savremena galerija Centra za kulturu iz Pančeva, Bijenale jugoslovenske skulpture u Pančevu, Agencija za likovnu i primenjenu umetnost "Tera" u Kikindi, Centar za vizuelnu kulturu "Zlatno oko" u Novom Sadu, Centar za savremenu kulturu "Konkordija" u Vršcu, Centar za nove medije_kuda.org u Novom Sadu…

Pored ovih umetničkih institucija na prostoru Vojvodine, treba pomenuti i prvi privatni muzej u Srbiji, Muzej "Macura" otvoren je 2008. godine u Novim Banovcima. Vlasnik je Vladimir Macura, kolekcionar, koji poseduje značajnu zbirku umetničkih dela iz perioda avangarde dvadesetih i tridesetih godina, kao i moderne umetnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nastale na tlu Jugoslavije.

Iz istog broja

 

18. vek

Sonja Ćirić

Intervju – Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Cvetovi ljudskog duha

S. Ć

 

21. vek

S. Ć

 

19. vek

S. Ć

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu