Dodatno

Novi obrazovni program Američke privredne komore

Mladi šampioni za promene 2

Detalj sa radionice AmChamps

foto: amcham

Mladi šampioni za promene

Modernizacija obrazovnog procesa, pružanje praktičnih znanja i veština neophodnih za poslovanje u modernom okruženju, profesionalni napredak i stvaranje samosvesnih i odgovornih mladih lidera – osnovni su ciljevi programa AmChama

 

Američka privredna komora (AmCham) pokrenula je krajem februara novi godišnji edukativni program pod nazivom "AmChamps – Young Leaders in Change" koji treba da kroz pružanje praktičnih znanja i veština neophodnih za moderno poslovanje omogući perspektivnim studentima i mladim menadžerima da postanu lideri uspešne privrede Srbije. Program je odgovor na prepoznavanje obrazovanja kao jednog od ključnih stubova AmChama, ali i deo odgovornosti da se doda vrednost dosadašnjim veoma uspešnim obrazovnim programima ("AmCham Academy", "Soft Skills for Tough Leaders", "Kadar da budem Kadar" i "Meet the Business First Hand"). Program je osmišljen u cilju modernizacije obrazovnog procesa u odnosu na postojeće univerzitetske programe, putem primene novih metoda i tehnika prenošenja znanja i praktičnih iskustava. Krajnji cilj je kreiranje modela za održivo unapređenje visokoškolskog obrazovanja pre svega u domenu poslovnih veština. Program traje skoro 12 meseci a najbolji polaznici će biti nagrađeni – tromesečnom praksom u jednoj od vodećih kompanija članica AmChama i MBA studijama na Cotrugli Business School. Tokom programa, učesnici će uz podsticanje out of the box kreativnog razmišljanja dobiti priliku da osnaže svoje liderske i organizacione sposobnosti, unaprede veštine rada u timu, kao i da steknu znanja o razvoju poslovne strategije i preduzetništva.

Prilikom otvaranja programa u hotelu Metropol, Maja Piščević, izvršna direktorka AmChama, poručila je učesnicima da su se svojim dosadašnjim uspesima već dokazali kao šampioni. Ona ih je ohrabrila da svoju energiju i ideje usmere ka unapređenju ovog programa, kako bi na kraju čitavog procesa svi zajedno bili ponosni na iskustvo koje su stekli. Željko Tomić, direktor kompanije OSA računarski inženjering, izrazio je veliko zadovoljstvo time što njegova kompanija kao generalni partner projekta učestvuje u razvoju mladih ljudi, njihovog potencijala, i stvaranju nove generacije odgovornih i uspešnih lidera. Istog dana, studenti i menadžeri su imali priliku da prođu kroz proces speed datinga, gde su na osnovu trominutnih razgovora učesnici stekli prve utiske o svojim kolegama, na osnovu toga ih ocenili i na osnovu analize ocena napravljeni su optimalni parovi. Program otvaranja je okončan proglašavanjem 20 parova u formi student (mentee) – menadžer (mentor), a prva radionica u programu AmChamps bila je o značaju mentorstva pod nazivom "Pronađi svog para". Ivona Simić, HR menadžer kompanije I&F McCann, ohrabrila je učesnike da neprekidno istražuju svoje neslućene potencijale. "Mentorstvo ne uključuje skraćivanje krila, već naprotiv, treba da pustimo osobu da uzme onoliko zamaha koliko treba i može, i da joj u tome damo podršku", rekla je ona.

Kao dve najvažnije osobine za uspešnu komunikaciju i mentorski rad, Ivona Simić je navela sposobnost refleksije i storytellinga. "Ono što je jako važno za mentoring je da pronađemo taj dodatni kapacitet da se bavimo refleksijom – da stičemo znanje razmišljajući o trenutnim, budućim ili prethodnim iskustvima", rekla je ona i istakla da je ta vrsta sinergije najefikasniji način da se prebrode izazovi timskog rada i oproban recept za dostizanje najboljih rezultata.

Osim radionice o mentorskom radu, polaznici su imali priliku da bliže upoznaju i svet korporativnih komunikacija, na radionicama koje su vodili Sanja Milaković Kolundžija (Executive Group) i Bora Miljanović (Represent System).

Govoreći o njihovom značaju u savremenom poslovnom svetu, Bora Miljanović je komunikacije objasnio kao proces prevođenja identiteta u imidž i reputaciju i istakao važnost kontinuiranog usavršavanja u ovoj oblasti. "Nema uspešnog menadžera bez uspešnog komunikatora", rekao je Miljanović. Sanja Milaković je navođenjem postojećih primera PR kampanja učesnicima demonstrirala načine na koje različiti kanali komunikacija mogu dovesti do uspešnog pozicioniranja kompanije, ali je navela i slučajeve kada je izostanak integrisane i interne komunikacije doveo do neuspeha kampanje i ugrozio reputaciju kompanije.

Učesnici su kroz praktičan zadatak dobili priliku da sami iskuse proces strateškog planiranja komunikacije, i osmisle kampanju za lansiranje električnog modela automobila u Srbiji, kroz analizu prilika i rizika, definisanje ciljnih grupa, postavljanje ciljeva i ključnih poruka kampanje. Program se nastavlja u martu predavanjima o Etici poslovanja i Liderstvu a polaznici će posetom medijskoj kući iz prve ruke dobiti informacije o tome kako funkcionišu mediji i kako to znanje mogu da iskoriste u razvoju svojih liderskih potencijala.

Iz istog broja

Vreme uspeha! (mart 2014.)

Poslovne vesti

 

Intervju – Akan Suver, predsednik Marmara fondacije

Zdravstveni turista potroši pet puta više od običnog

 

Intervju – Ana Dišić, generalna direktorka šoping-molova, Delta Real Estate

Devet i po miliona posetilaca u 2013. godini

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu