Dodatno

Teleskopi na Vidojevici

Milanković nad Srbijom 2

Milanković nad Srbijom

Krajem septembra pogled domaćih astronoma bio je usmeren ka jugu, tačnije ka Prokuplju i obližnjoj planini Vidojevici. Dva su razloga za to – prvi je završetak radova na prvoj fazi astronomske stanice Vidojevica i puštanje u rad teleskopa od 65cm, a drugi konferencija "Robotizovani teleskopi na zapadnom Balkanu" koja se održava u okviru projekta Belissima.

Podizanje prvog teleskopa na Vidojevici predstavlja jednu od prekretnica za domaću astronomiju, posebno jer nakon njega dolazi onaj, najvažniji korak. Uskoro se očekuje i podizanje robotizovanog teleskopa od 1,5 metara koji će biti postavljen pored ovog od 65 cm. Novi teleskop od 1,5 m, koji će nositi ime po Milutinu Milankoviću, imaće veliki značaj za domaće astronome. Instrument ove veličine sa potpunom robotizacijom biće jedan od najvećih i svakako najmodernijih instalacija te vrste na Balkanu.

Pored istraživanja, cilj izgradnje ovakvog postrojenja je i obrazovanje studenata astronomije i astrofizike, koji će konačno dobiti priliku da izvesno vreme provedu radeći na modernom teleskopu. Sredstva za sam teleskop u većoj meri su obezbeđena kroz projekat Belissima koji finansira Evropska komisija kroz FP7 fondove, dok je za novac za prateću infrastrukturu opservatorija konkurisala kod Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj. Projekat Belissima počeo je u julu 2010. godine i trajaće do jula 2013.

Radovi na astronomskoj stanici Vidojevica kojima se rukovodi iz Astronomske opservatorije u Beogradu odavno su odmakli – do sada su podignuti paviljon za teleskop od 65 cm i smeštajni paviljon za posmatrače. Na lokaciji je obezbeđena neophodna infrastruktura (struja i voda), a očekuje se da u kratkom roku bude saniran put i dovedena akademska mreža.

Uporedo sa završnim radovima na instaliranju teleskopa od 65 centimetara, 27. i 28. septembra, u muzeju Toplice u Prokuplju organizovana je konferencija "Robotizovani teleskopi na zapadnom Balkanu". Ovoj međunarodnoj konferenciji prisustvovalo je tridesetak naučnika iz zemlje i inostranstva, sa ciljem da se čuju i razmene iskustva drugih opservatorija u instalaciji i održavanju robotizovanih teleskopa klase 1,5 m. Ova iskustva su značajna za projektovanje novog instrumenta i prateće infrastrukture. U okviru konferencije, opservatorija je u saradnji sa astronomskim društvima iz Niša i Prokuplja organizovala i javna predavanja i prezentacije radi promovisanja astronomije stanovnicima ovih gradova.

Autor je saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu

Iz istog broja

Jesenje boje

Semafor na vrhu krošnje

Ivan Umeljić

Jedna karijera

Putovanje na kraj noći

M. Vidić

Café Scientifique (4/6)

Čudesni šarm gospođe Nano

Priredio Mirko Rudić

Fenomen boje

Talasna dužina iluzije

S. Bubnjević

Vreme nauke

Osamnaest

S. B

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu