Dodatno

VREME SOLIDARNOSTI 11, 12. decembar 2019.

Mentalno zdravlje i sistem 2

fotografije u dodatku: marija janković i agencija fonet

Mentalno zdravlje i sistem

 

Prošlog meseca Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program za zaštitu mentalnog zdravlja za period od 2019. do 2026. godine. Nažalost, dokument još nigde nije objavljen, ali je svakako pohvalno što je usvojen jer je prethodni (2007–2017) istekao pre dve godine. Prema dostupnim podacima, u zdravstveni sistem Srbije implementirano je, za deset godina, tek oko 30 odsto starog programa.

Nedeljnik "Vreme" organizovao je tribinu na ovu temu, a u ovom "Vremenu solidarnosti" objavljujemo opsežan izveštaj sa tog događaja. Takođe, donosimo uputstva i savete kako, kada i kome se obratiti u kriznim situacijama i kako preduprediti ozbiljnije mentalne tegobe. Nakon serije tribina "Na kafi sa psihologom", voditelj ovih događaja Dragan Ilić piše o svojim utiscima, uvidima i zaključcima o mentalnom zdravlju društva. Konačno, pošto je Velika Britanija jedna od zemalja koje imaju najuspešniji sistem zaštite mentalnog zdravlja, temeljno opisujemo kako to izgleda kod njih.

Mentalno zdravlje i sistem 3

Dodatak je objavljen u nedeljniku Vreme u okviru projekta "Država i solidarnost – Pogled uprt u evropsko pravo" koji finansira Evropska unija (preko Delegacije EU u Srbiji) kroz medijski program. Objavljivanje ovog dodatka omogućeno je uz finansijsku pomoć Evropske Unije. Sadržaj dodatka odgovornost je isključivo nedeljnika Vreme i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.

Iz istog broja

Kako pomoći sebi i drugima

Ima nade, ima načina…

»Engleski model«

Uspesi i izazovi jednog razvijenog sistema zdravstvene zaštite

Ivana Milanović Hrašovec

Lične impresije

Na kafi sa psihologom

Dragan Ilić

Tribina – Mentalno zdravlje i sistem

Čekajući primenu nove strategije

Priredio: Radmilo Marković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu