Dodatno

 

Mange i anime 2

"Na krilima duhova" Hajaoa Mijazakija

Mange i anime

Piše: M. R

Japanski stripovi pod nazivom "mange" i animirani filmovi "anime" jedan su od najzanimljivijih fenomena japanske popularne kulture, koji je veoma popularan i u Srbiji. Od 2006. godine u Srbiji se organizuje festival japanske animacije i stripa "Mangadrom". Organizuju ga ljubitelji japanske pop kulture okupljeni oko kluba "Sakurabana", koji od 2007. jednom godišnje organizuje i festival "Japanizam".

Mange su nastale u vreme posleratnog srušenog, poniženog i okupiranog Japana, a za nultu godinu uzima se 1947, kada izlazi kultno ostvarenje Novo ostrvo sa blagom crtača Osame Tezuke. U Japanu ova vrsta stripa danas predstavlja ogromnu većinu celokupne objavljene pisane reči. "Zbog principa filmskog kadriranja crteža, koji je uveo Tezuki, manga se mnogo brže čita od klasičnog Zapadnog stripa. Razlog za njenu popularnost jeste i to što je jeftina, ali i to što je to jedini strip medij koji je odrastao sa svojom publikom", objašnjava Isidora Vlasak iz kluba "Sakurabana". "Na Zapadu je običaj da kad napuniš određeni broj godina, prestaješ da čitaš stripove zato što je to nezrelo i detinjasto, pa prelaziš na književnost ili na nešto drugo. Na Istoku je stvar takva da Tezuka, nakon neverovatnog uspeha Novog ostrva sa blagom, nije pustio svoju publiku da preraste njegovu mangu, već je počeo da radi ozbiljnije priče. Sada je sasvim normalno da odrasla osoba čita mange zbog toga što su teme postale ozbiljnije, složenije, odraslije, a manga jezik je ostao isti."

Interesantno je da je Dragan Stojković Piksi, srpski fudbaler, na završetku uspešne fudbalske karijere u Japanu, 2001. godine, na poklon dobio mangu posvećenu njegovoj sportskoj karijeri. Svoju mangu ima i Nikola Tesla čiji je autor Hirohiko Jojo Araki, koji je krajem osamdesetih godina prošlog veka započeo serijal biografskih mangi pod nazivom "Hronike bizarnog i ekscentričnog". Prva epizoda tog popularnog serijala bila je posvećena upravo ovom naučniku.

Za nastanak japanskih animiranih filmova, anima, odgovoran je pomenuti "otac mange" Osamu Tezuka, za njihov proboj izvan Japana Kacuhira Otoma, autor kultnog naučno fantastičnog animiranog filma Akira iz 1988, a za njihovo etabliranje Hajao Mijazaki, "japanski Volt Dizni", koji je za ostvarenje Spirited Away 2002. godine dobio Oskara za najbolji dugometražni animirani film.

Iz istog broja

 

Japanski film

Mirko Rudić

Iz ličnog ugla

Japanski zen

Vladislav Bajac

Savremena japanska umetnost

Hikari u Srbiji

S. Ć

Književnost – Japan u srpskoj književnosti

Duh dalekog istoka

Sonja Ćirić

Japan Tobacco International – jedan od glavnih promotera japanske kulture i umetnosti u Srbiji

Japan u Srbiji

 

Umetnost – japansko-srpski susreti

Zbirka japanske grafike u Narodnom muzeju

S. Ć

Intervju – Tošio Cunozaki – ambasador Japana u Srbiji

Kultura prijateljstva

R. V

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu