Dodatno

Weekend Media Festival

Kreativna rovinjska kuhinja 2

NAGRADA ZA KAMPANJU »LAV KOKICE«: Jana Savić Rastovac, kreativni direktor McCANN Beograd

foto: silvija kovačić

Kreativna rovinjska kuhinja

I&F McCann Grupa najuspešnija agencijska mreža na reviji BalCannes

R.V

Druga polovina septembra svake godine rezervisana je za Weekend Media Festival, na kojem se okupljaju predstavnici agencija, medija i oglašivača kako bi razmenili iskustva i upoznali se sa trendovima u komunikacionoj industriji. Tradicionalno u okviru festivala na BalCannes reviji prikazuju se kampanje koje su obeležile godinu iza nas.

Na regionalnoj reviji najboljih kampanja BalCannes, koja se održava u okviru Weekend Media Festivala u Rovinju, prikazani su najbolji radovi koji su u proteklih godinu dana izašli iz "kreativnih kuhinja" reklamnih agencija. Rekordnih 57 agencija (od toga 15 put) iz pet zemalja regiona prijavilo je čak 125 svojih kampanja, dok je u finale izabrano 25 najboljih. Među njima najviše, čak šest, kampanje su koje su osmislile i realizovale agencije koje posluju u okviru I&F McCann Grupe, čime je ovaj komunikacioni sistem postao najuspešnija agencijska mreža u regionu. Prvi put na BalCannesu dodeljene su nagrade, čime je ova revija dobila takmičarski karakter i zadržala status najboljeg preseka regionalne marketinške produkcije. Pred žirijem je bila teška odluka, jer se ocenjivala ne samo kreativna ideja, već i kvalitet celog projekta. Među najzapaženijima kampanjama bila je "Lav kokice", agencije McCann Beograd, kojoj je žiri novinara dodelio nagradu za Najbolji projekat. Razlog tome je što ne susrećemo često da je agencija osmislila ne samo klasičnu kampanju, nego i stvorila inovativni, kreativni proizvod, u ovom slučaju Lav kokice, koje stvaraju nov i dodatno učvršćuju odnos koji brend ima sa potrošačima.

"Nagrada za našu kampanju Lav kokice je nagrada za inovativnu kreativnost, za poigravanje medijima i svojevrsni komunikacioni eksperiment koji ne srećemo često u svakodnevnoj praksi", kaže Jana Savić Rastovac, kreativna direktorka agencije McCann Beograd, i dodaje: "Ovo je nagrada za nastojanje naše agencije da se granice poznatog istražuju i da se za naše klijente osmišljavaju novi i hrabriji načini komunikacije."

Pored McCann Beograd, u finale su prošle i kampanje agencija koje posluju u okviru I&F McCann Grupe: McCann Zagreb, McCann Skopje i UM Beograd. Tri rada kreativnog tima zagrebačkog McCanna su prema članovima žirija zaslužila da se nađu među najboljima, što je prema rečima Maria Fraculja, direktora ove agencije, potvrda kvaliteta i uspeha, posebno zato što je taj kvalitet prepoznat od strane žirija koji su činili oglašivači. O raznovrsnosti kvaliteta kreativnog tima ove agencije govori činjenica da su ove tri kampanje osmišljene i realizovane za različite delatnosti, što je potvrda kvaliteta usluge koja se obezbeđuje klijentima. Jedina kampanja neke agencije iz Makedonija koja je izabrana u finale je "Avanture Bitolsko čupe", koja na zanimljiv način kroz nagradnu igru animira potrošače. Povodom ovog uspeha, Jelena Arsovska, direktorka McCann Skopje kaže: "Revija BalCannes pokazala je da uspešnost neke kampanje leži u dobroj ideji oko koje se razvija priča. Dobar projekt ne mora da bude velik ili skup, najbolji projekti su uvek sinergija brenda koji ima šta da kaže, odlične saradnje sa klijentom i dobre ideje koja treba da se oživi."

Na ovoj reviji najzastupljenije su kampanje kreativnih agencija, pa je utoliko veći uspeh što je u finale ušla i kampanja jedne medijske agencije, kampanja za Koka-kolu od UM Beograd. Kampanja "Coca-Cola Simply Tastly App" na zanimljiv način spaja moderne tehnologije kroz recepte dokazanih food blogera sa našim uživanjem u kuvanju.

"Tastly kampanja je ostvarila izvanredne rezultate zato što smo razumeli momente koji su ključni za potrošače, medije, pri čemu smo stalno merili i pratili učinak", ističe Biljana Kolaković, regionalna direktorka agencije UM, i dodaje: "Ova kampanja najbolji je primer integracije podataka i tehnologije u svrhu postizanja rezultata. Ponosni smo na našu dugogodišnju saradnju sa kompanijom Coca-Cola sa kojom iz godine u godinu kreiramo uspešne kampanje."

Na reviji BalCannes i ove godine su prisustvovali najznačajniji predstavnici advertajzing industrije u regionu, medija, kao i vodeći ljudi lokalnih i međunarodnih kompanija.

Iz istog broja

Komunikacije

Brendovi imaju moć da promene svet

Biljana Vasić

Kampanja

Kako su nastale Lav kokice

Jana Savić Ristovac, kreativni direktor McCann Beograd

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu