Dodatno

Internet sve pamti

Kratka istorija obaranja 2

NAPADNUTI, HAKOVANI, CENZURISANI: Sajtovi Druga strana,...

Kratka istorija obaranja

Jedna od prvih stranica koje su "nestale" je obaveštenje gradonačelnika Siniše Malog, sa zvaničnog sajta Grada Beograda. Radilo se o molbi građanima Obrenovca da ne napuštaju svoje domove. Sajt Peščanik.net oboren je pošto je objavio tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra Nebojše Stefanovića plagijat. Tokom vanredne situacije organizacija Share Defence sistematski je pratila i prikupljala tekstove koji su mogli biti prepoznati kao sporni, i to odmah po objavljivanju

 

Sa uvođenjem vanredne situacije u Srbiji pojavila se tendencija da sadržaji, ali i celi sajtovi "nestaju" ili postaju nedostupni. Organizacija Share Defence sistematski je pratila i prikupljala tekstove koji su mogli biti prepoznati kao sporni, i to odmah po objavljivanju.

Jedna od prvih stranica koje su "nestale" je obaveštenje gradonačelnika Siniše Malog, sa zvaničnog sajta Grada Beograda. Radilo se o molbi građanima Obrenovca da ne napuštaju svoje domove. Još jedan primer pokušaja sakrivanja informacija značajnih za javni interes je uklanjanje izveštaja građana sa sajta poplave.rs. Na sajtu "Blica" izbrisan je blog novinara Dragana Todorovića, koji je preneo tekst "AV ostavka", satiričnu izmišljenu ostavku premijera Srbije. Sa "BKTV News" portala nestalo je "ogorčeno pismo" upućeno premijeru.

Da se pažljivo biraju one informacije koje će biti objavljene u tradicionalnim medijima potvrdilo je gostovanje novinarke Daliborke Delibašić na TV "B92". Ona je izjavila da su joj "rekli da pazi šta priča kako bi zaštitila sebe i svoju porodicu".

Takođe, radio-amateri su u jednom trenutku iz nepoznatog razloga "nestali" iz etra, njihove frekvencije bile su ustupljene Gorskoj službi spasavanja, da bi kasnije bili vraćeni i primljeni u krizne štabove.

Kratka istorija obaranja 3
…Teleprompter…

Na portalu "Teleprompter" nije bio dostupan tekst "Narod ogorčen: Napadaju i psuju ministre!", koji je sadržao i video-snimak navodnog napada na jednog ministra u Vladi Srbije. Portal "Teleprompter" je objavio i saopštenje u kome se navodi da su zbog teksta "APEL: Vučić da prestane sa patetikom i samosažaljevanjem" ali i drugih tekstova dobijali pretnje, kao i da im je na sajt izvršen napad. Iako je hosting provajder "Bluehost" zbog prevelike baze podataka uklonio sajt, ovaj razlog je posle analize utvrđen kao neosnovan. Iako su promenili provajdera, sajt je ubrzo ponovo suspendovan, što se ponavljalo uprkos otklanjanju različitih problema koje su imali. Konačno, teleprompter.rs je prebačen na cloud servere i ponovo je dostupan. Takođe, sa sajta "Vaseljenska" je, između ostalog, obrisan prenet tekst sa "Telepromptera". Da su ovi sajtovi bili pod napadima potvrdili su i njihovi urednici.

Tekst "Kratak uvod u diktaturu" Aleksandra Bećića objavljen na sajtu "Kolumnista" jedno je vreme bio nedostupan, ali mu je kasnije ponovo omogućen pristup. Posle objavljivanja teksta "Državo, ne bismo te više zadržavali" autora Nenada Milosavljevića, internet stranicu drugastrana.net nije bilo moguće otvoriti.

Urednica portala Peščanik Svetlana Lukić izjavila je 2. juna da je taj sajt oboren pošto je objavio tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

Kratka istorija obaranja 4
…i Peščanik

"Peščanik.net je oboren hakerskim DDoS napadom koji se odvija velikim brojem pristupa na sajt istovremeno. Neuobičajeno velika poseta počela je od kada smo objavili tekst, negde između 16 i 17 sati, i napad traje sve vreme, podignemo sajt, oni ga obore i tako stalno", rekla je Svetlana Lukić agenciji Beta. Ona je navela da je napad bio najozbiljniji kada je doktorski rad pomenut u emisiji "Utisak nedelje" na Televiziji B92. Peščanik je dobio obećanje direktora policije Milorada Veljovića i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da će ovi napadi biti ispitani, a krivci privedeni pravdi.

Blog koji su pokrenuli novinari Stojan Drčelić i Mihailo Medenica, u prvoj nedelji juna tri puta je napadan. Napadi su stizali sa IP adresa koje su registrovane u Ukrajini i Kini.

Prema saznanjima njihovih IT stručnjaka, ove adrese služe za prikrivanje pravih IP adresa sa kojih se hakuje blog dvaujedan.rs. Drčelić i Medenica su podneli prijavu odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Iz istog broja

Predlog za čitanje – Rebeka Mekinon – Saglasnost umreženih

Internet je borba neprestana

J.G

Tribina »Ko zatvara otvorenu mrežu«

Građani, mediji, sloboda…

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu