Dodatno

Miloš Knežević, Enterprise Sales Director, A1 Srbija

Korisnici u nama imaju pouzdanog partnera 2

Korisnici u nama imaju pouzdanog partnera

1. Za većinu preduzetnika trenutni period i protekle dve godine doneli su brojne izazove. Šta su potrebe biznisa u ovom?

Stabilnost poslovanja je jedna od ključnih stvari koja je zajednička za sve biznise. Kada je stabilnost ugrožena, brzina u prilagođavanju na nove okolnosti od izuzetne je važnosti. Prilagođavanje poslovanja podrazumeva stabilizovanje aktivnosti na dva fronta – interno, prema zaposlenima i korporativnoj hijerarhiji, i eksterno, prema krajnjim korisnicima i drugim učesnicima na tržištu. Biti relevantan u segmentu ponude, biti zaista prava podrška u svakom trenutku i zadržati stabilnost cena. Kao provajder interneta i ICT rešenja osećamo veliku odgovornost prema našim korisnicima i nastojimo da kroz sve izazove prođemo zajedno.

2. Na koji način planirate da podržite poslovnu zajednicu?

Najveća podrška se ogleda upravo u tome da smo uvek prisutni s relevantnim servisima u datom trenutku. Osnažujemo digitalnu transformaciju brojnim ICT rešenjima – od Cloud servisa i prenosa podataka pametnih uređaja koji se povezuju preko NB Internet of Things, preko softverskih rešenja za zaštitu podataka, sve do najsavremenijih rešenja Edge Computinga, koje kompanijama omogućuje konekciju s data centrima, odakle mogu da strimuju u realnom vremenu. Veliku pažnju posvećujemo bezbednosti na internetu, od jednostavnijih, a veoma korisnih servisa kao što je A1 Net Protect, koji štiti od malicioznih linkova i sajtova, pa do kompleksnijih rešenja kao sto su DDoS zaštita, koja aktivno štiti složenije sisteme od različitih oblika malicioznog softvera, i Offensity rešenja, koja paralelno skeniraju i procenjuju potencijalne slabosti unutar sistema.

3. Kako biste ocenili naše preduzetnike u poređenju s preduzetnicima iz regiona kada su u pitanju stepen i brzina usvajanja digitalne transformacije?

Voleo bih da brže usvajamo stvari, to je moj opšti utisak. Kada dolazi do tržišnih potresa, mala i srednja preduzeća su prva na udaru zato što nemaju digitalne kapacitete koji bi im omogućili da se adaptiraju na nove okolnosti. Ipak, mislim da smo na dobrom putu, jer se sve više razvija svest o tome koliko je važno pratiti svetske trendove, ali ne treba zanemariti ni sentiment lokalnog srpskog tržišta koji je prilično orijentisan ka tradicionalnom ličnom pristupu svakom korisniku. Koliko su važne napredne tehnologije, toliko su važni i lični pristup, međuljudski odnosi i podrška.

4. Efiskalizacija je među najznačajnijim projektima ove godine kada je u pitanju digitalizacija. Ostalo je nešto više od mesec dana do isteka roka za prelazak na novi sistem, da li su korisnici spremni?

E-fiskalizacija je deo digitalne transformacije, i ovde bih se osvrnuo na brzinu kojom se prelazi na novi sistem. Poslovni korisnici jesu dobro informisani o novoj zakonskoj regulativi, ali verujem da im nije lako da se opredele usled raznolike ponude na tržištu. S obzirom na to da smo prepoznali da je veoma bitno biti na raspolaganju korisnicima i sa ovim portfolijom proizvoda, pripremili smo ponudu koja sadrži najkvalitetnije uređaje prilagođene svakom poslovanju, obezbedili smo dovoljne količine, osigurali implementaciju na vreme i omogućili prilagođena rešenja za velike sisteme. Korisnici u nama imaju pouzdanog partnera koji će ih kroz ceo ovaj proces voditi od početka do kraja i mogu biti sigurni da neće imati nikakve poteškoće.

5. Koje su tehnologije u poslednje dve godine najviše uticale na razvoj biznisa, a od kojih očekujete mnogo u narednom periodu?

Aktuelne teme kao što su Blockchain, decentralizacija, Business Inteligence i Metaverse sigurno će unaprediti poslovanja i usmeriti ih ka nečemu potpuno novom. U petu brzinu ćemo zaista ući sa upotrebom 5G tehnologije. Ona će rasteretiti postojeće kapacitete i omogućiti bržu razmenu veće količine podataka, i ujedno otvoriti vrata razvoju novih naprednih servisa.

Izloženost tržištu i potrošačima se u većini slučajeva orijentiše ka internetu. Ne mogu reći da se ovde radi o nekim novim tehnologijama, ali ono što je izuzetno bitno u ovoj sferi jesu upravo bezbednost i sigurnost sistema, platformi, aplikacija i svega što se koristi u poslovanju. Verujem da je ovo izuzetno važna tema o kojoj će se još više pričati u budućnosti.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu