Dodatno

Kako da štedimo energiju

Izolacija prija i leti i zimi 2

Izolacija prija i leti i zimi

Ako se uz postavljanje izolacije ugrade i kvalitetni prozori i spoljna vrata, potrošnja energije za grejanje smanjiće se za 40–50 odsto, a istovremeno zaštitićemo se od spoljne buke

Milion i po domaćinstava u Srbiji koristi stare šporete i peći za grejanje na drva, i na taj način u velikoj meri doprinose zagađenju vazduha. S druge strane, jedna zgrada u Valjevu uspela je da postane energetski efikasna, a njeni stanari već na prvom računu za struju vide uštedu za oko 30 odsto. Ovi podaci upućuju na sve veći značaj energetske efikasnosti i u Srbiji, počev od kuća i stanova, dakle pojedinca, preko preduzeća, pa sve do države, odnosno do novih načina za dobijanje energije.

Objekti bez toplotne izolacije, sa starom, dotrajalom stolarijom troše dvostruko, a u nekim slučajevima i trostruko više energije za svoje zagrevanje nego dobro izolovani objekti sa novom, energetski efikasnom stolarijom.

Gubitak toplote iz zgrada i kuća može da se spreči izborom adekvatnih termo-omotača, debelih 10–15 centimetara. Na taj način se ostvaruje ušteda od oko 30 odsto u potrošnji energije, a boravak u stanu ili kući čini prijatnijim i leti i zimi.

Ako se uz postavljanje izolacije ugrade i kvalitetni prozori i spoljna vrata, potrošnja energije za grejanje smanjiće se za 40–50 odsto, a istovremeno zaštitićemo se od spoljne buke.

Osim toga, ove mere EE će za isti procenat smanjiti i potrošnju energije za hlađenje objekta tokom leta!

Dodatne uštede se ne postižu kupovinom energetski efikasnih uređaja i njihovim ispravnim korišćenjem i održavanjem u skladu sa tehničkim uputstvom proizvođača.

Ali, za unapređenje energetske efikasnosti posebno je važna promena navika (na primer, gašenje svetla u sobi kada u njoj nema nikoga ili izlazak na terasu da bi se pušilo). Time se računi za električnu i toplotnu energiju mogu znatno smanjiti bez ikakvih investicionih ulaganja.

Na primer, poređenjem potrošnje toplotne energije u dva identična stana u istoj zgradi u A bloku u Beogradu, utvrđeno je da je ta potrošnja u stanu pušača, koji su morali da učestalo provetravaju stan, čak dvostruko veća od potrošnje energije u stanu nepušača!

JAVNO OSVETLJENJE, NOVIJI AUTOMOBILI

U mere energetske efikasnosti spada i rad na efikasnijem korišćenju javnog osvetljenja.

Zamenom postojeće javne rasvete sa živinim ili natrijumovim svetiljkama savremenom LED rasvetom štedi se više od 50 odsto energije i novca, a istovremeno se obezbeđuju komfor i zadovoljstvo lokalne zajednice i građana.

Zamena starih, odnosno kupovina automobila sa motorima novije generacije koji troše manje goriva i smanjenje radne zapremine (kubikaže) takođe doprinose energetskoj efikasnosti, ali i smanjivanju zabrinjavajućeg aero- zagađenja, posebno u velikim gradovima.

Nabavka elektro-automobila i/ili hibridnih automobila takođe bi doprinela lokalnom poboljšanju ekoloških uslova, ali bi nažalost istovremeno doprinela pogoršavanju energetske efikasnosti i povećanju emisije CO.

Naime, oko 70 odsto električne energije za njihov rad u Srbiji proizvodi se u termoelektranama. Zato se pre masovnog uvođenja elektro-automobila mora izvršiti dopuna pravnog i regulatornog okvira kako bi se obeshrabrilo njihovo punjenje iz mreža, a ohrabrilo njihovo punjenje iz viška energije proizvedene npr. u solarnim elektranama.

Drugim rečima, pre nego što prionemo na masovno uvođenje elektromobila, potrebno je da izvršimo veliko povećanje instalisanih kapaciteta u solarnim elektranama i elektranama koje koriste druge OIE.

PROJEKAT OD JAVNOG INTERESA

Energetska efikasnost je proglašena projektom od javnog interesa i na taj način sve mere koje se budu sprovodile imaće najveći mogući prioritet. To je poruka državnih institucija.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata sa finansijskom podrškom za sprovedene pakete mera od 55 do 65 odsto investicionih troškova.

Postoji zakonska mogućnost da građani postanu proizvođači električne energije za svoje potrebe (takozvani prozjumeri), a otklonjene su i prepreke koje su ometale da broj kupaca-proizvođača (prozjumera, domaćinstava koja i kupuju i proizvode struju) bude još masovniji.

Sprovođenjem mera energetske efikasnosti povećava se tržišna vrednost objekta i unapređuju se uslovi života, podsećaju stručnjaci, ali i trgovci nekretninama.

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su naš odgovor na potrebu da se obezbedi energetska sigurnost zemlje, da se odgovori na aktuelne ekološke izazove i da se kod nas smanji emisija CO a time i uticaj na globalne klimatske promene.

O svim ovim temama govoriće se na 12. Međunarodnim danima energetike i investicija, 1. i 2. novembra na Novosadskom sajmu, a koji se ove godine organizuju uz podršku USAID-ovog programa “Bolja energija”. Tu možete dobiti više informacija o svim pitanjima u vezi sa izolacijom vaših zgrada i kuća a koje vam mogu biti korisne.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu