Dodatno

 

Interval 2

Interval

 

Istraživanja: Srbija pregovara o članstvu u CERNu

Srbija počinje da pregovara o ulasku u CERN, Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja. To znači da će se naša zemlja i zvanično priključiti najvećem naučnom eksperimentu u istoriji čovečanstva. Zajedno sa Srbijom, za članstvo su se kandidovale i takođe počele da pregovaraju i Slovenija, Turska i Izrael. Pregovori će biti završeni u roku od godinu dana, a potom će Srbija dobiti status pridružnog člana CERN-a, koji će trajati između dve i pet godina, objasnio je ministar nauke Božidar Đelić.

Na ovaj način se šalje jasna poruka našim naučnicima da je moguća budućnost u Srbiji, u saradnji sa svetom, istakao je Đelić. Jugoslavija je bila jedan od osnivača te institucije 1954. godine, ali se iz CERN-a povukla 1961. iz političkih razloga, što je imalo mnoge štetne efekte na razvoj naše nauke i tehnologije, dodao je ministar.

Oko 40 članova nekoliko naučnih ustanova u Srbiji, kao što su Instituta za nuklearne nauke "Vinča", Institut za fiziku u Beogradu i Fizički fakultet i Prirodnomatematički fakultet u Beogradu, već sarađuju sa CERN-om, u njegovoj gradnji ili eksploataciji, a "Zastava alati" i "Lola" proteklih godina pravili su nekoliko elemenata za pojedine delove LHC akceleratora u CERN-u.

Predsednik komisije za saradnju sa CERN-om prof. dr Petar Adžić kazao je da je početak pregovora za ulazak u CERN od velikog značaja za nauku u Srbiji jer je to institucija koja objedinjuje najviše tehnologije. On je naveo da je važno što je i u situaciji kada ne postoje finansijske mogućnosti, država ipak podržala saradnju sa CERN-om.


Vinča: Tajni noćni konvoj

Interval 3

Iz Vinče je tokom decembra otpremljen jedan vrlo neugodan balast. Nakon mesec dana putovanja zemljom i vodom, istrošeno nuklearno gorivo iz vinčanskog reaktora RA otpremljeno je u skladište u Rusiji. Ovo istrošeno gorivo je u Vinči čuvano čitavih 26 godina, još od zatvaranja reaktora 1984. U međuvremenu je 2002. iz Vinče u Rusiju poslato do tada neiskorišćeno gorivo, dok je neugodni balast narednih godina bio predmet programa VIND za dekomisiju reaktora, sve dok ga pod svoje ingerencije nije preuzelo novoosnovano Javno preduzeće nuklearni objekti Srbije. Kako je saopšteno, sada je transportovano više od 8000 gorivnih elemenata, koji sadrže oko 2,5 tona uranijuma.

Operacija je počela u tri sata posle ponoći, 19. novembra, kada je 15 kamiona sa isto toliko specijalnih ISO kontejnera punih goriva iz Vinče, krenulo je na put. Konvoj dužine oko kilometar i po, u pratnji 250 policijskih vozila, obezbeđivalo je više od 3000 policajaca. U pratnji helikoptera, konvoj je tog dana oko šest ujutru stigao do Azotare u Subotici, gde su ISO kontejneri pretovareni na specijalnu železničku kompoziciju za prevoz opasnog materijala. Odatle su otpremljeni vozom do Kopra u Sloveniji, zatim na brod, do luke Murmansk u Rusiji. Sa broda, opet vozom u skladište Majak na granici sa Kazahstanom.

Interval 4

Čitava operacija je sprovedena u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Koliko je čitav posao bio značajan govori činjenica da su se te noći u Vinči pojavili najviši državni funkcioneri Srbije. Zbog opasnosti od terorističkog napada na konvoj, operacija je predstavljala državnu tajnu, ali je o njoj u Skupštini Srbije nedavno govorio ministar Milutin Mrkonjić. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić ocenio je da ministar koji je izneo informaciju o transportu u javnosti nije pokazao nikakvu odgovornost. Završetkom tog posla, istakao je Đelić, Srbija je skinuta sa mape zemalja koje su moguće mete nuklearnog terorizma.

Iz istog broja

Intervju – Ričard Kenvej, Evropsko superkompjutersko partnerstvo (PRACE)

Evolucija u evropskom ekosistemu

D. Stojiljković

Promocija nauke

Grad nad zemljom

M. Vidić

Novogodišnji eksperiment

Fizika Deda Mraza

Slobodan Bubnjević

Vreme nauke

Dvadeset jedan

S.B

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu