Dodatno

Inđija

Interesovanje investitora ne zavisi samo od nas 2

INĐIJA: IT park

Interesovanje investitora ne zavisi samo od nas

"Zbog političke i ekonomske situacije u Srbiji, početkom 2013. godine bio sam skeptičan po pitanju novih investicija. Na sreću, prevario sam se i opština Inđija je jedna od retkih u Srbiji koja je u 2013. godini uspela da realizuje i jednu novu grinfild investiciju", kaže Petar Filipović, predsednik opštine Inđija

Opština Inđija je godinama unazad dobar primer odgovornog i uspešnog upravljanja. O tome koliko je teško održati tako visok nivo ugleda među investitorima, razgovarali smo sa Petrom Filipovićem, predsednikom opštine Inđija.

"VREME": Inđija je i ove godine dobila epitet "opštine budućnosti". O čemu je reč?

PETAR FILIPOVIĆ: Opštini Inđija je po treći put u proteklih šest godina uručena nagrada "Evropski gradovi i regioni budućnosti" koju dodeljuje prestižni evropski magazin "Financial Times", odnosno njegov poslovni dodatak "fDi Intelligence". Inđija je ove godine, u konkurenciji najvećih evropskih gradova i regiona, poput Londona, Pariza, Barselone, Liverpula, Liona i mnogih drugih, nagrađena u dve kategorije i proglašena petim najboljim evropskim regionom po efektivnosti troškova ulaganja i četvrtim malim regionom po istom kriterijumu.

Ovome bih još dodao i da je Opština Inđija dobitnik prve nagrade za najtransparentniju lokalnu administraciju u 2013. godini u projektu Evropskog pokreta "Dobra vlada". Naša opština je osvojila prvo mesto u konkurenciji 48 lokalnih administracija, a značajna je zbog toga što standardi dodele nagrade poštuju dvanaest principa povelje Saveta Evrope – Dobra vlada. Lokalne administracije koje su se pokazale kao najbolje primenjuju veliki broj tih principa i zbog toga se ističu, najbliže su građanima, obezbeđuje im neophodne usluge, što daje dodatnu vrednost ovoj nagradi i našem radu. Ono što nas izdvaja od drugih jeste upotreba "Sistema 48", koji omogućava stvaranje transparentnog odnosa između lokalne samouprave, građana i privrede.

Na osnovu čega se dodeljuju te nagrade i koji je njihov konkretni značaj za opštinu?

Interesovanje investitora ne zavisi samo od nas 3

"Financial Times", to jest njegova poslovna publikacija "fDi Intelligence", procenjivao je uslove koje strani investitori imaju kada dolaze u evropske gradove i regione. Na konkurs "Evropski gradovi i regioni budućnosti 2014/2015" prijavilo se 468 evropskih lokacija, gradova i regiona, a ocenjivano je šest kategorija: ekonomski potencijali, ljudski resursi, troškovna isplativost, infrastruktura i biznis klima, kao i strategija za privlačenje stranih direktnih investicija.

Upravo iz tih razloga ova nagrada je sasvim sigurno sjajna referenca za nas jer je potvrda našeg dugogodišnjeg rada, potvrda da i dalje imamo sjajne uslove za investiranje. "Financial Times" je jedan od najuticajnijih ekonomskih magazina, čitaju ga svi biznismeni te sam siguran da će mnogi i na ovakav način čuti za Inđiju. To je jedan od puteva za dalju promociju naše opštine. Napominjao sam ranije da ova nagrada neće Inđiji doneti na direktan način nova radna mesta, ali šalje jasnu poruku investitorima da smo i dalje jedna od najatraktivnijih lokacija u Srbiji za ulaganje i investiranje. Siguran sam da će mnogi to prepoznati i da ćemo i ubuduće imati investicije.

Kada opštinari govore o investicijama, uglavnom se pominje "stara slava". Nasuprot tome, industrijske zone Inđije svake godine dobiju neko novo postrojenje. Koja su to nova ulaganja u Inđiji?

Pre svega bih želeo da istaknem činjenicu da su naša opština i ljudi koji je vode bili izloženi u proteklih godinu dana ogromnim pritiscima raznih vrsta: političkim, zatim finansijskim, policijskim, ali i pritiscima pojedinih državnih organa. Već više od godinu dana od strane pojedinih medija, iz nama nepoznatih razloga, traje medijska satanizacija svih dobrih stvari koje smo uradili za naše sugrađane u prethodnih 12 godina. Svemu tome bih dodao i da sam, zbog političke i ekonomske situacije u Srbiji, početkom 2013. godine bio skeptičan po pitanju novih investicija. Na sreću, prevario sam se i Opština Inđija je jedna od retkih u Srbiji koja je u 2013. godini uspela da realizuje i jednu novu grinfild investiciju.

Interesovanje investitora ne zavisi samo od nas 4

U pitanju je indonežanska kompanija "Indoadriatic Industry" koja se bavi proizvodnjom nudli pod licencom "Indofood". U našoj industrijskoj zoni su kupili pet hektara zemljišta i do kraja ove godine trebalo bi da završe prvu fazu izgradnje svog pogona, kako bi uposlili 200 radnika.

Pored toga, imamo i nove domaće investitore koji su započeli proizvodnju u Inđiji. Reč je o pogonu za proizvodnju peleta od presovane slame kompanije "Miva eko pelet" iz Inđije, u kome će se godišnje obrađivati 12.500 tona slame. Od slame će se proizvoditi pelet koji se, osim za grejanje, koristi i kao prostirka za životinje. Proizvedeni pelet će se izvoziti, a već u 2015. godini vlasnici planiraju proširenje postojećih kapaciteta.

Za nas je izuzetno značajno da se iz godine u godinu broj nezaposlenih u Inđiji konstantno smanjuje.

Dosadašnje firme, poput Grundfosa, Henkela, Embasi grupe, i dalje su aktivne u Inđiji. Da li posluju uspešno, da li proširuju kapacitete?

Za razliku od drugih opština, mi smo uspeli da zadržimo trend povećanja radnih mesta, odnosno smanjenja nezaposlenosti. Zahvaljujući kompanijama kao što su Grundfos, IGB Automotive i Kostas A Zacharia, u 2013. godini u Inđiji je otvoreno preko 600 novih radnih mesta. Očekujem i da IT Park, koji je kompletno infrastrukturno izgrađen, otpočne sa radom, tako da može da primi prve "stanare". Posao menadžmenta kompanije jeste da sklopi ugovore sa potencijalnim zakupcima njenog prostora, a prema informacijama koje imam, oni intenzivno rade na tome i očekujem da ćemo vrlo brzo imati konkretne pomake na tom polju.

Dodao bih i zvanične podatke Nacionalne službe za zapošljavanje. Prema aprilskom Biltenu, u opštini Inđija ima 3881 nezaposleno lice, a od toga 1887 žena. To je smanjenje u odnosu na mart za 33 lica, a u odnosu na april 2013. godine beleži se smanjenje nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za više od 9 odsto. I u odnosu na zvanične podatke s početka ove godine, broj nezaposlenih u našoj opštini je smanjen za skoro pola procenta, tako da se trend broja nezaposlenih ispod 4000 nastavlja od oktobra prošle godine.

Koliko je teško održati tako visok nivo u konkurentnosti opštine u smislu povoljnog ulaganja?

Mi se trudimo da pojačamo aktivnosti na privlačenju novih investicija kako bismo i u ovoj godini nastavili trend smanjenja nezaposlenosti. Ono što je naša prednost u odnosu na ostale opštine jeste pre svega 110 hektara kompletno infrastrukturno opremljenog zemljišta u vlasništvu opštine u industrijskoj zoni, gde potencijalni investitori po sistemu "ključ u ruke" za manje od 60 dana mogu da počnu izgradnju svojih postrojenja. Naravno, situacija na tom polju neće zavisiti samo od nas, već od celokupne situacije u našoj zemlji. Ja sam svakako optimista i očekujem da u drugoj polovini godine situacija bude mnogo bolja nego što je danas.

Formula uspeha:

• Efikasnost opštinske administracije opštine Inđija, pojednostavljene administrativne procedure: dokumenta se dobijaju u roku od nekoliko minuta, a građevinske dozvole u roku od 60 do 90 dana, što inđijsku administraciju čini najefikasnijom u Srbiji.

• Dugoročno plansko uređenje prostora namenjenog za realizaciju investicionih projekata (urbanistički planovi – generalni i detaljni).

• Potpuna izgradnja savremene infrastrukture.

• Stalno podizanje nivoa efikasnosti lokalne administracije u procesu implementacije projekata.

• Izbalansirane mere podsticaja investitorima u skladu sa planovima razvoja lokalne zajednice.

• Potrebe investitora i planiranje i upravljanje zaštitom životne sredine u skladu sa najvišim svetskim standardima.


Lična karta Inđije

Lokacija: Inđija se nalazi u Sremu, na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se ukrštaju značajni evropski koridori – auto-putevi E-75 i E-70, M-22, međunarodne pruge Beograd–Budimpešta i Beograd–Zagreb, u blizini reke Dunav i na 20 km od aerodroma "Nikola Tesla".

Dominantne privredne grane: poljoprivreda, industrija, mala privreda, trgovina i turizam.

Broj nezaposlenih: 3881.

Prosečna plata: 45.844 dinara (april 2014).

Pogodnosti za investiranje: Inđija je jedan od najuspešnijih gradova u Srbiji po pitanju privlačenja investicija. Postoje dve potpuno funkcionalne, komunalno opremljene radne zone, koje pritom imaju izuzetan geografsko-saobraćajni položaj: Severoistočna i Jugoistočna radna zona.

U Inđiji već posluju: Henkel, IT Park, Thyssenkroupp, Grundfos, Terraproduction, Metal Cinkara, Energozelena, IGB Automotive, Embassy Group, Fashion Park Outlet centar, Izoterm Plama, Tehnoeksport, Martini gradnja, Farmina Pet Foods, Tradeunique, Gas-teh i mnoge druge.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu