Dodatno

Intervju – Goran Dejanović, potpredsednik Upravnog odbora i izvršni direktor kompanije EKO Serbia a.d.

Inovativnost osvaja tržište 2

foto: a. anđić

Inovativnost osvaja tržište

"EKO Smile klub karticama omogućili smo ljudima da kupovinom kod nas i sakupljanjem bodova, za samo jedan dinar preuzmu vrlo vredne poklone – od posuđa, bicikle i zlata pa do krovnog kofera. Na ovaj način nagrađujemo vernost naših potrošača"

 

Povod za razgovor sa Goranom Dejanovićem iz kompanije Eko Serbia bilo je predstavljanje EKO Smile kartice, kojom je uvedena novina na srpsko tržište naftnih derivata – nagrađivanje lojalnosti potrošača na Eko pumpama putem široke lepeze poklona. Ujedno, Goran Dejanović za "Vreme" govori o načinu na koji se tržište promenilo od njegovog ulaska u energetski sektor 2008, kao i o promenama unutar kompanije u kojoj radi.

"VREME": Radili ste najpre u Hajatu, potom u kompaniji Procter&Gamble, a od 2008. ste u grupi Hellenic Petroleum, odnosno u kompaniji EKO Serbia. Kako ste došli do sektora energetike?

GORAN DEJANOVIĆ: Moje je načelo da svaki čovek u životu treba da promeni više industrijskih grana. U Hajatu sam proveo 13 godina – počeo sam u nabavci, a izašao sam iz Hajata kao specijalista u sektoru "materials management" za Evropu, Afriku i Bliski istok. Nakon toga bilo je vreme za promenu industrije, i odlučio sam se za FMCG – Fast moving consumer’s goods, odnosno robu široke potrošnje. Procter&Gamble (P&G), jedna od vodećih kompanija u tom sektoru, bila je pravi izazov i tokom šest godina u P&G mnogo toga sam naučio o načinu ophođenja prema potrošačima, raznim oblastima finansija, o tome šta je potrebno potrošaču, šta će ga navesti da se veže za određeni proizvod – reč je o nemerljivom iskustvu koje može da se stekne samo u kompanijama takve reputacije. Nakon šest godina ponovo je iskrslo nešto novo, a to je bila ponuda Hellenic Petroleuma. Na taj način sam video šansu da zaokružim svoj životni cilj, a to je promena tri do četiri industrije u toku radnog veka.

Koji su proizvodi koji EKO pumpe u Srbiji izdvajaju na tržištu?

Kad pričamo o gorivu, za čoveka koji se ne bavi tim sektorom, gorivo su dizel, benzin i gas. Ali, nakon 2011. godine i liberalizovanja tržišta, naftnim kompanijama je omogućeno da dalje usavršavaju svoje proizvode. Mislim da većina stanovnika zna za "avio-dizel", kristalno čist evrodizel promovisan na EKO pumpama. Prvi smo uveli specijalne avio-filtere za evrodizel, zato ga i zovemo "avio-dizel", potrošači su ga probali i videli koristi koje ovo gorivo donosi automobilu. Videli smo i efekte aditiviranog goriva kroz derivat "Formula plus" (aditivirani evro BMB 95), bili smo prvi u Srbiji koji smo uveli "devedeset osmicu", odnosno bezolovni motorni benzin (BMB) sa 98 oktana, gorivo većeg oktanskog broja koje pomaže motoru, tj. daje mu veću snagu i bolju startnost, a sve to uz manji utrošak goriva.

Ali, tu postoji i drugi segment. Svaka benzinska pumpa danas više nije samo mesto za točenje goriva, već i mesto gde potrošač može kupiti osnovne namirnice koje su mu potrebne na putu, ili je samo reč o mestu za odmor nakon dužeg puta. Na EKO pumpama stalno se trudimo da maksimalno pružimo sve koristi vozačima, kako bi na našim pumpama osetili dobrodošlicu, odmorili i poželeli da nam se opet vrate.

Možete li reći nešto više o Eko Smile kartici koja je nedavno predstavljena u javnosti?

Osim prodaje goriva, uvek imamo neko iznenađenje za naše kupce, a prošlog četvrtka, 4. jula, održana je promocija EKO Smile kartice, koja pruža nešto do sada neviđeno na maloprodajnom tržištu naftnih derivata. Osim podrške lojalnosti, ova kartica potrošačima pruža mnogo više – poklon po njihovom izboru i meri. Svako može da izabere nešto što ga je zainteresovalo iz specijalno kreiranog kataloga Smile klub programa i da svoje bodove sa kartice iskoristi za ono što želi, jednom ili više puta. EKO Smile karticama omogućili smo ljudima da bukvalno za jedan dinar dobiju ovako nešto, skupljajući poene na našim pumpama. Eko Smile kartica izgleda poput svake bankarske kartice, s tim da ovde samom kupovinom robe i usluga mi dodajemo određeni broj poena na karticu – tip robe određuje broj poena koji se dobija. Na primer, u kafiću, na svakih 100 dinara se dobija pet bodova, na gorivu za svaki litar dobija se 1–4 boda, za svaku kupovinu se daje neki broj bodova. Naša želja bila je da vratimo osmeh na lice vozača. Uvek dođe taj trenutak kad čovek pomisli "ponovo idem po gorivo", ali sada sa EKO Smile karticom, kada vas za svaki dolazak na pumpu očekuju poeni, imate razlog više da odlazak na pumpu bude prijatno iskustvo. Na ovaj način naši potrošači zapravo bivaju nagrađeni za to što dolaze na našu benzinsku pumpu. Pokloni nisu namenjeni samo vozačima, već čitavoj porodici: postoje pokloni za decu – igračke, dečije knjige, bicikli, za ženske članove porodice tu je nakit Andrejević, od belog zlata sa dijamantima, za muške članove porodice imamo razne alate, čak smo ubacili i nameštaj i posuđe u ponudu poklona. Jednostavno, želeli smo da pružimo svim članovima jedne porodice mogućnost da mogu da odaberu šta žele. U prva četiri dana, od kada smo krenuli sa Smile karticom, neverovatan je odziv – skupili smo par desetina hiljada članova EKO Smile kluba, i taj trend se definitivno nastavlja. Računamo da će bukvalno svi naši potrošači, odnosno svako ko jednom uzme Eko Smile karticu, nastaviti da koristi naše usluge, jer mi jednostavno dajemo nešto više. Ovakav proizvod do sada na našem tržištu nije bio lansiran, prvi smo, što samo dokazuje da je EKO Srbija inovativna kompanija. Hteli smo da potrošač bude taj koji će sam izabrati šta hoće od poklona, i to bez ikakvih ograničenja i donjeg limita kupovine. Osim poklona, EKO Smile kartica pruža još mnogo mogućnosti, poput popusta prilikom kupovine kod naših partnera – ukupno čak njih 24 – dakle, reč je o nečemu što potrošačima pruža korist u pravom smislu te reči.

Kako se promenila poslovna klima u Srbiji na energetskom tržištu od kada ste došli u kompaniju?

Svi se sećamo da je 2008. to bilo zatvoreno tržište, sa samo jednim snabdevačem, jedini derivat koji se mogao slobodno uvoziti bio je evrodizel. Međutim, tržište je od 2011. potpuno liberalizovano i vidimo da se država polako približava energetskim standardima Evrope. Samim tim, svako ko je vozač primetio je da je u poslednja dva-tri meseca nestalo domaćeg BMB-a 95, i da se celo tržište prebacuje na benzine evro 5 standarda koji su kvalitetniji za motor i manje štetni za životnu okolinu. Kada je reč o poslovnoj klimi u Srbiji, sve je krenulo nabolje. Vidi se želja da se približimo Evropi, i to možda najbolje po tome da mi do sada nismo imali nikakvih problema kada je reč o investicijama, izgradnji pumpi, svaka naša ideja je veoma brzo realizovana i nailazila je na odobravanje u načelu kod svih ministarstava. Ono što me posebno raduje jeste da se polako došlo do trenutka zdrave konkurencije. Svi znamo ko je najveći u Srbiji, međutim, u toku je prava tržišna utakmica, u igri su oni koji ponude više i bolje krajnjem potrošaču. Princip koji važi je: smisli nešto novo, i tržište je osvojeno. Na taj način, inovativnost sve više dolazi do izražaja na tržištu naftnih derivata.

A kako se kompanija menjala u istom periodu?

Kao i Hellenic Petroleum grupa, i EKO Srbija se sve više modernizuje. Mnogo se ulaže u razvoj tehnologije, na primer, renovirana je naša rafinerija u Elefsini (Atina), koja je sada jedna od svega dve rafinerije u Evropi na tom tehnološkom nivou. Takođe, ponosimo se beneficijama koje dajemo zaposlenima i nagrađujemo ih za njihovu vernost kompaniji. Svojevremeno je jedan pametan čovek iz P&G rekao: "Možete da mi pokupite sva osnovna sredstva i sve pare iz banke, ostavite mi samo ljude i u narednih godinu dana napraviću ponovo istu kompaniju." Oslanjamo se na naše kadrove i obučavamo ih: trening tim Eko Srbije osvojio je prvo mesto u celoj Hellenic Petroleum grupi na dodeli godišnjih nagrada, što je izuzetna čast za Eko Srbiju. Reč je o korporativnoj nagradi za pojedina dostignuća iz raznih oblasti – ljudskih resursa i treninga, prodaje ili marketinga. Upravo je trening našeg osoblja doprineo da se nalazimo gde jesmo. Jednostavno, trudimo se što više da se približimo običnom čoveku, da shvatimo njegove potrebe i pomognemo koliko god možemo.

Kakve su aktivnosti Eko Srbije kada je reč o društvenoj odgovornosti? Možete li reći nešto više o planovima za buduće poslovanje kompanije?

Ovo je već drugi olimpijski ciklus gde smo sponzori Olimpijskog komiteta, i druge ili treće kvalifikacije gde smo sponzor Fudbalskog saveza Srbije. U fudbalu nam ne ide najbolje u poslednje vreme, ali ipak je to i dalje najvažnija sporedna stvar. Promovišemo ideje zdravog života, pripadnost i trudimo se da svuda gde se nalaze naše pumpe budemo dobar komšija. Imamo sjajnu saradnju sa organizacijom Mali veliki ljudi, Unicefom, Fondacijom Princeze Katarine, i trudimo se da odgovorimo na pozive zajednice za pomoć, kada i koliko možemo.

U poslednjih pet godina stigli smo do broja od 50 benzinskih pumpi, a naši razvojni planovi su da do 2016. imamo oko 60 benzinskih pumpi. Grupa Hellenic Petroleum je organizovana ne samo u proizvodnji i distribuciji naftnih derivata, već se bavi i prevozom sirove nafte, proizvodnjom i prodajom gasa, električne energije, konsaltingom, inženjerstvom, dakle, to je jedan zdrav energetski gigant, koji osim u Grčkoj i Srbiji trenutno posluje na Kipru, u Crnoj Gori, Bugarskoj i Makedoniji.

Inovativnost osvaja tržište 3

"Vreme uspeha!" je redovni podlistak nedeljnika "Vreme", izlazi svakog prvog četvrtka u mesecu.

Uređuju: Aleksandar Aleksić i Radmilo Marković

Podlistak u PDF-u

Iz istog broja

Vreme uspeha! (jul 2013)

Poslovne vesti

 

Drugi Vivaldi CFO letnji forum, Mokra gora

Ne praviti biznis po svaku cenu

 

Putno osiguranje »iz fotelje«

Uštedite i do 10 odsto

 

Društveno odgovorno poslovanje

Volontiranje – najbolji dokaz solidarnosti

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu