Dodatno

METRO Cash & Carry

Inicijativa za smanjenje upotrebe plastike 2

Inicijativa za smanjenje upotrebe plastike

Metro će smanjiti količinu plastike u ambalaži i u svoju ponudu uvesti biorazgradive proizvode

 

Povodom Svetskog dana okeana, METRO Cash & Carry pokrenuo je globalnu inicijativu za smanjenje upotrebe plastike. Višegodišnji projekat, započet širom sveta, ima za cilj da na različite načine podstakne više od 16 miliona METRO kupaca da smanje upotrebu plastike i ograniče stvaranje plastičnog otpada. Zagađenje okeana najvećim delom stiže sa kopna i dostiže zabrinjavajući nivo. U proseku na svakom kvadratnom kilometru okeana nalazi se 13.000 komada plastičnog otpada.

"Mi smo kao vodeći veletrgovac svesni svoje odgovornosti i uloge i zbog toga smo sa partnerima i dobavljačima pokrenuli ovu inicijativu, koja je pre svega usmerena na naše profesionalne kupce, kako bi im omogućila da svoje poslovanje učine održivim i efikasnim. Istovremeno inicijativa je i apel svim potrošačima da se pri odabiru namirnica i proizvoda opredeljuju za opcije koje stvaraju manje otpada, posebno onog plastičnog koji završava u prirodi, rekama i okeanima. Mi ćemo im pomoći u tome, jer smo se obavezali da ćemo ambalažu proizvoda sopstvenih robnih marki zameniti održivim alternativama do 2025. godine", rekao je André Rinnensland, generalni direktor METRO Cash & Carry Srbija.

Globalni partner inicijative je kanadska organizacija Banka plastike, koja širom sveta sprovodi kolektivne aktivnosti prikupljanja i recikliranja plastičnog otpada. METRO grupa će ovoj organizaciji donirati sredstva za dalji nastavak rada. Kompanija istovremeno smanjuje količinu plastike u ambalaži koja se koristi za sopstvene robne marke i u svoju ponudu uvodi biorazgradive proizvode, sa manjim uticajem na okruženje.

U Srbiji, METRO inicijativi su se aktivno pridružili partneri i dobavljači Bolton, Unilever Retail, P&G, Coca-Cola HBC i Henkel.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu