Dodatno

Žensko preduzetništvo

Duga od snova 1

16. 1. 2013. / 23.15

Duga od snova

Projekat ženskog preduzetništva "Soul inkluziv" kompanije "Biomelem" proširen je i na lanac drogerija "Lilly"

Piše: Sonja Ćirić

Negde pred kraj prošle godine, realizovana je saradnja "Biomelemovog" projekta ženskog preduzetništva "Soul inkluziv" i velikog lanca drogerija "Lilly". Sada se, osim u "Beoizlogu" Kulturnog centra Beograda i u "Zekinom salašu" u Krčedinu, proizvodi "Soul inkluziv" nalaze i u "Lilly" prodavnicama u Beogradu.

Izabrane su, za sad, tri velike prodavnice na prometnim mestima: u Knez Mihailovoj ulici, u Sremskoj i u Tržnom centru "Ušće". U njima su proizvodi Dragane Rodić, Željane Radojičić, Jasne Lovrić i Ivane Jakšić na posebnoj polici – drvena je, s natpisom "Soul inkluziv", što je čini lako uočljivom.

"Kompanija ‘Lilly’ je prepoznala naše nastojanje da ženama omogućimo da žive od svoje kreativnosti, prepoznala je cilj projekta ‘Soul inkluziv’ i pomogla nam", kaže Zoran Ilić, direktor "Biomelema". On ističe da "Lilly" učestvuje u ovom projektu bez ikakvog profita. "Velikodušno su nam otvorili vrata i omogućili da se predstavimo širokom tržištu. U svakoj od te tri izabrane prodavnice je 40 proizvoda naših preduzetnica, što ni mi ni one ne bismo postigli da nam ‘Lilly’ nije omogućio da ih besplatno plasiramo."

Dragana Rodić je deo "Soul inkluziva" od početka ovog projekta. Svoje petnaestogodišnje iskustvo u dizajniranju ženskih tašni prenela je na novi brend i registrovala radionicu čiji naziv "Snovi od niti" opisuje njene tašne. One su ručno heklane, ova tradicionalna tehnika prožima se sa savremenim dizajnom, i vrlo su prepoznatljive. "Za ‘Lilly’ sam realizovala posebnu tašnu, namenjenu potrebama publike ove drogerije", kaže Dragana Rodić. "Opredelila sam se za jedan model u sedam dezena, i tako dobila sedam različitih tašni. Tašne su od teksas-platna i štampanog teksasa, u kombinaciji sa veštačkom kožom i somotom. Tašne odgovaraju i tinejdžerkama i starijim gospođama, lako ih je uklopiti uz odeću i odgovaraju svim vremenskim prilikama." Važno je napomenuti i da su izuzetno kvalitetne izrade i da nisu skupe.

I Jasna Lovrić ističe da je svoje proizvode prilagodila asortimanu "Lilly" prodavnica i interesovanju njihovih kupaca. "Namenila sam im tri proizvoda i nazvala ih "Duga za Lilly" zato što su od providne, kvalitetne PVC folije opšivene raznim pastelnim bojama." Trenutno je u prodaji torba u kojoj se nalazi i druga, manja, iste boje kojom je opšivena veća torba, što ih čini kompletom. Pogodne su za razne prilike: od šetnje gradom i kupovine do plaže. Uskoro će se na policama "Soul inkluziva" pojaviti i druga dva proizvoda Jasne Lovrić iz serije "Duga za Lilly": veliki putni neseseri, takozvani ručni prtljag, u kompletu sa džakčetom za veš ili cipele, u boji opšivaka providnog nesesera, i – kišne kabanice, providne, s opšivcima raznih pastelnih boja, koje će sigurno postati izuzetno tražene s obzirom da ih nema na tržištu.

Željana Vukojičić je poznata po takozvanom asesoaru, po neseserima za šminku, futrolama za naočare, za mobilne telefone, dokumenta… U prodavnicama "Lilly" nudi nesesere. "To je, u stvari, mala torba u kojoj nosite sve što vam treba i koju premeštate iz jedne tašne u drugu, što je i sigurnije i praktičnije nego da svakog puta premeštate šminku, ključeve, dokumenta i ostale sitnice koje su vam uvek neophodne. Neseseri su postavljeni pa ih je moguće lako prebrisati, i po tome se izdvajaju od uobičajenih." Ista koncepcija se odnosi i na drugu vrstu nesesera Željane Vukojičić koji se prodaju u "Lilly" prodavnicama, na muške nesesere. Moguće ih je koristiti za putnu kozmetiku, ili, kao u ženskoj varijanti, kao neseser za stalne sitnice.

Početkom decembra "Soul inkluziv" je promovisan na "Zekinom salašu" u Krčedinu. Jedanaest preduzetnica iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Sombora i Krčedina ponudile su gostima ovog poznatog turističkom mesta svoje proizvode. Među zvanicama na promociji su bili princeza Katarina Karađorđević, ambasador Indonezije Samuel Samson sa suprugom i ćerkicom, i Ružica Aranđelović, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština. "Njihovo prisustvo je pomoglo povećanju popularnosti našeg projekta i pokazalo da je važan za društvo", kaže Dragana Rodić, koja je za "Zekin salaš" uradila, kako objašnjava, "nekoliko varijanti torbi i kapa, drugačijih od onih za ‘Lilly’ i za ‘Beoizlog’, prilagođene su gostima koji tamo odsedaju. To su torbe za čiju izradu je potrebno i desetak dana, ekskluzivne su zbog načina izrade i dizajna, ali namenjene za svaku priliku." Torba Dragane Rodić poklonjena je princezi Katarini Karađorđević i Radici Gligorić, vlasnici "Zekinog salaša" i predsednici Upravnog odbora Centra za toleranciju.

Odnedavno traje drugi konkurs kompanije "Biomelem" za žensko preduzetništvo. Shodno svom osnovnom proizvodu, biljnim šamponima i preparatima za kosu, "Biomelem" bira najlepšu kosu ali i ideju koja bi mogla da se pretvori u proizvod. Kako piše na sajtu ove kompanije, dame sa najboljom idejom dobiće mogućnost da je pretvore u proizvod, odnosno u stalni posao. "Biomelem" će im u tome pomoći savetom, medijskom podrškom i plasiranjem.

"Ovaj naš projekat je toliko napredovao da nam je potrebna institucionalna pomoć. Interesovanje potencijalnih preduzetnica je izuzetno, i mi, s obzirom da smo malobrojna firma, ne možemo sami da ga sprovodimo. Neophodno je da ‘Soul inkluziv’ podrže Ministarstvo ekonomije i Nacionalna agencija za regionalni razvoj, pa i SIEP-a s obzirom da naši proizvodi mogu da budu konkurentni na inostranom tržištu", kaže Zoran Ilić, direktor "Biomelema".

Projekat "Soul inkluziv" biće predstavljen na Godišnjoj skupštini srpskog Rotari kluba, 23. februara. Tema njihove skupštine je nezaposlenost u Srbiji, pa će primer projekta kojim "Biomelem" utiče da se taj problem smanji biti predstavljen kao uspešan model. U holu Kristalne dvorane hotela "Hajat" održaće se prodajna izložba proizvoda preduzetnica "Soul inkluziva" i konkretna promocija projekta. "Biće to poziv svim Rotari klubovima u Srbiji da u lokalnim sredinama podstiču preduzetništvo, pre svega žensko, kako bi se što više žena uključilo u naš projekat. S obzirom da se Rotari bavi humanitaranim radom i dobročinstvom, deo novca od prodaje proizvoda ‘Sa dušom’ te večeri biće usmeren u dobrotvorne svrhe", najavljuje Zoran Ilić.

Dragana Rodić, Jasna Lovrić, Željana Vukojičić, Ivana Jakšić, i sve ostale preduzetnice "Soul inkluziva" kažu da im se život promenio otkako su postale deo tog projekta. Kažu, da im "Biomelem" nije pomogao da svoje proizvode plasiraju u "Beoizlogu", "Zekinom salašu" i u prodavnicama "Lilly", i da ih medijski promoviše, što im je omogućilo da realizuju svoje proizvode i da od toga žive, one bi i dalje bile tamo gde su bile pre toga – među nezaposlenima.

Iz istog broja

Vreme uspeha! (januar 2012)

Poslovne vesti

 

Intervju – Branko Krstonošić, generalni direktor Wiener Städtische osiguranja

Osiguravajuća društva kao stabilni investitor države

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu