Dodatno

Abeceda ekonomije

Digitalno bankarstvo

Ubrzani tehnološki razvoj promenio je način na koji banke posluju sa klijentima, ali i navike i očekivanja korisnika bankarskih usluga. Odgovarajući na izazove digitalnog doba i potrebu građana da efikasno upravljaju svojim vremenom i novcem, banke su integrisale napredne tehnologije u poslovanje, razvijajući elektronsko bankarstvo putem internet i mobilnih aplikacija.

Ovaj brz, efikasan i pouzdan sistem klijentima omogućava pristup bankarskim uslugama 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, gde god da se nalaze. Korišćenjem svog računara ili mobilnog telefona klijenti mogu da obave bilo koje bezgotovinsko plaćanje bez odlaska u banku, kad god i odakle god požele, bilo da je reč o uvidu u stanje i promet po računima, kreditima i platnim karticama, prenosu sredstava između sopstvenih računa ili obavljanju menjačkih poslova. Takođe, na tržište Srbije uvodi se i usluga beskontaktnog plaćanja putem mobilnog telefona zasnovana na savremenoj HCE tehnologiji. Pritom, posebna pažnja posvećena je bezbednosti korišćenja digitalnih kanala upotrebom bezbednosnih mehanizama prilikom pristupa aplikacijama i obavljanja transakcija, kao što su One Time Password, kompleksne lozinke, kao i softverski i hardverski tokeni.

Proces digitalizacije bankarskog sektora Srbije je uveliko u toku, potpomognut sve većim stepenom korišćenja mobilnih uređaja, kao i povećanim nivoom računarske pismenosti. Primera radi, dve trećine svih transakcija u Banca Intesa obavi se putem digitalnih servisa čije održavanje banka ne naplaćuje, a u svakom mesecu tokom prvog kvartala 2016. zabeležili smo više od 600.000 elektronskih transakcija. Idući u korak sa svetskim trendovima i tehnološkim inovacijama, srpski bankarski sektor dostigao je značajan stepen razvoja elektronskog bankarstva, uz snažne perspektive za unapređenje i dalji rast.

Autor je član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa

Iz istog broja

Holistički marketing

Umetnost višeslojne komunikacije

Uroš Mitrović

Intervju – Dejan Vučinić, izvršni direktor direkcije mreže Sosijete ženeral banke

Raste tražnja za stambenim i keš kreditima

 

Ekonomski barometar (maj 2016.)

Poslovne vesti

 

Ekonomija lokalnih samouprava

Kancelarije preduslov za više investicija

 

Intervju – Blagoja Slabev, generalni direktor kompanije Somboled

Inovativni lider na tržištu

 

Prognoze – Šta čeka Srbiju i region

Oporavak na vidiku

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu