Dodatno

Regionalna SEHA rukometna liga

Brend u nastajanju 2

U sledećoj sezoni u SEHA ligi: Rukometaši Partizana / foto: fonet

Brend u nastajanju

Dolaskom novog generalnog sponzora – energetskog giganta Gasprom – regionalna liga SEHA dobija finansijsku stabilnost i ulazi u evropski rukometni vrh kada je reč o kvalitetu takmičenja

 

Pobednika Super Rukometne lige Srbije (SRLS) odlučiće poslednje kolo, koje se igra u subotu 11. maja – nakon odigranih 25 kola, prvo mesto dele Vojvodina i Partizan sa po 46 bodova. Zbog boljeg međusobnog skora Vojvodina će biti šampion ukoliko oba vodeća kluba završe sa istim brojem bodova. Međutim, izvesno je da će i Vojvodina i Partizan u sledećoj sezoni igrati i regionalnu SEHA ligu (South East Handball Association), zajedno sa još deset klubova iz regiona. SEHA liga je u aprilu dobila veliko "pojačanje" u vidu novog generalnog sponzora Gasproma, koji je obezbedio finansijsku sigurnost lige u naredne četiri godine, ali i postavio preduslove da SEHA liga postane jedna od najjačih rukometnih liga u Evropi. O tome šta za regionalnu ligu znači prisustvo giganta poput Gasproma, kakav će efekat regionalna liga imati na srpski rukomet, ali i o razlozima zbog kojih su rukometni klubovi Vojvodina i Partizan odbijali učešće u SEHA ligi, za "Vreme" govore direktori dva rivala koji se bore za titulu srpskog šampiona.

"Već nekoliko godina postoji priča o regionalnoj ligi, i mi smo je u startu podržali", kaže Aleksandar Blagojević, direktor aktuelnog šampiona Partizana. "Međutim, situacija je bila takva da nismo mogli da učestvujemo u tom projektu u uslovima koji su tada bili aktuelni, bez obzira što smo, kao prvoplasirana ekipa u poslednjih nekoliko sezona, na to imali pravo. Razlozi su jednostavni i uglavnom su finansijske prirode. Smatrali smo da nam je, pored domaće lige koja je izuzetno duga i zanimljiva, i pored evropskih kupova, a mi smo igrali Ligu šampiona poslednje dve sezone, bilo izuzetno teško da igramo još jedno takmičenje. Naročito što je u početku sve bilo ‘klimavo’: kalendar nije bio jasno definisan, sponzor lige se pojavio na početku, pa ga posle nije bilo, prvo je bio dogovor da može da se igra u bilo kojoj hali, pa potom da mora u hali od bar 2000 mesta, pa onda je bilo da mora ‘gerflor’ podloga, pa na kraju nije morala… Na kraju nisu bili obavezni ni TV prenosi. Umesto nas i Vojvodine pretprošle sezone su učestvovali Metaloplastika i Crvena zvezda. Sama činjenica da oni posle godinu dana nisu želeli da učestvuju, a pogotovo što su upali u velike probleme, i organizacione i finansijske, delom i zbog tog učešća u regionalnoj ligi, mi smo u prošloj sezoni rekli da ne možemo da učestvujemo. Međutim, ove sezone se situacija drastično promenila. Ta priča o sponzorstvu se konačno realizovala, Gasprom je ušao kao generalni sponzor lige, što znači da on pokriva sve troškove putovanja, smeštaja, službenih lica, a na klubu koji učestvuje je samo da obezbedi halu i domaćinstvo. To je nešto što može da bude interesantno, pogotovo što su se u ligu uključili u prethodnih nekoliko sezona svi najbolji klubovi Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, a velike su šanse da se priključe i dva najbolja kluba iz Mađarske. To bi onda bila liga koja bi imala 7-8 stalnih učesnika Lige šampiona, i sponzora koji garantuje finansijsku stabilnost, i u tom slučaju bi Rukometni savez, koji nije do sada bio raspoložen da izađe u susret ni nama ni klubovima koji su pre dve godine učestvovali, sada promenio takmičenje u domaćim okvirima, promenio način doigravanja, i omogućio nam da se kao i svi drugi klubovi iz okruženja uključimo u završnicu domaće lige", kaže Blagojević.

Njegov kolega iz Vojvodine, direktor kluba Darko Jevtić, saglasan je da su dolaskom Gasproma, ispunjeni svi uslovi koje su srpski klubovi zahtevali da bi se priključili regionalnoj ligi – od toga da je obavezno igranje u halama od minimum 2.000 gledalaca i na podlozi "gerflor", pa sve do obaveze svakog kluba da obezbedi minimalno šest TV prenosa koji će biti satelitski emitovani. Kada je reč o uticaju regionalne lige na srpski rukomet, Jevtić kaže: "Na prvi pogled mi našu ligu slabimo, ali to je jedno usko i klubaško gledište. Suština je da to nije zatvoren sistem, pošto će svake godine pozivnicu dobijati dve prve ekipe u našem prvenstvu, tako da će se već sledeće godine igrati liga za prvaka kojoj ćemo se mi i Partizan priključiti u drugom delu, pa će i drugi klubovi imati šansu, uz poboljšanje svoje infrastrukture, povećanje budžeta i uključivanje svih svojih resursa, da nas stignu i prestignu i da dobiju svoje mesto u ovoj ligi. Dakle, ta liga je otvorenog tipa, sportsko takmičenje odlučuje ko će tu igrati i svi imaju podjednake šanse da obezbede svoje mesto u njoj. Stoga, mislim da će, ukupno gledano, popularizacija rukometa biti maksimalna, da će se u mnogome podići kvalitet rukometa u našoj zemlji, a u regionu je ta liga već dosta prepoznatljiva – iz našeg najbližeg okruženja, iz Makedonije i Hrvatske, tu su četiri kluba sa vrhunskim budžetima i sa vrhunskom motivacijom, tako da mislim da će SEHA liga biti pozitivna za sve."

I Aleksandar Blagojević misli da će učešće Partizana i Vojvodine povoljno uticati na domaću ligu. "Naša liga će biti izjednačenija jer će ekipe doći u situaciju da se bore za svaki bod, za svaki gol. Moraće da se pojačaju ako misle da uđu u te prve četiri ekipe koje će ući u doigravanje, u borbu za mesto u Evrokupu ili regionalnoj ligi. Sa druge strane, ponajbolji igrači iz lige, jer, realno, 90 odsto najboljih igrača lige igra u Partizanu i Vojvodini, igraće u nekom drugom takmičenju gro sezone, ali kada pogledamo sve aspekte, reprezentacija će imati koristi od tih jakih mečeva ove dve ekipe, a Beograd, Novi Sad, ili neki drugi gradovi, kada se neki drugi klubovi budu izborili, imaće stvarno izuzetne uslove i taj nivo će privući i više publike, i TV prenose, biće atraktivnije za gledaoce, ali i za sponzore – automatski kad se podigne nivo popularnosti, to je šansa za druge da odskoče i kvalitativno i finansijski i organizaciono. Činjenica je da su sada standardi podignuti maltene na nivo Lige šampiona, koje je najzahtevnije evropsko klupsko takmičenje, računajući sve indoor sportove, to govori dovoljno da ne može svaki klub realno ni da dođe da igra u regionalnoj ligi. Mi očekujemo da od SEHA lige napravimo pravi brend i da za dve-tri sezone regionalna liga bude konkurent nemačkoj Bundes ligi, koja je sada ubedljivo najjača liga u Evropi. Sigurno ćemo biti jači od španske lige, francuske, koje su u ovom trenutku, za svaku od zemalja pojedinačno, svetlosnim godinama daleko. U ovoj novoj konstelaciji, priča se menja, kvalitet će biti koncentrisaniji i svi mi očekujemo, ako budemo odgovorni prema ovom projektu i prema rukometu, da možemo da stignemo daleko", zaključuje Blagojević.

Iz istog broja

Vreme uspeha! (maj 2013)

Poslovne vesti

 

PR industrija

Menjanje navika

Igor Božić

Intervju – Miloš Jelić, generalni menadžer kompanije Nelt

Neprestano podizanje kvaliteta usluga

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu