Kategorija: Dodatno

Populaciona i demografska politika

Nestaje li Srbija

Da li je seksualnost i dalje tabu tema u porodici i u obrazovnom sistemu? Da li se žena i dalje anatemiše kao karijeristkinja koja neće da rađa? Da li nam preti bela kuga ili je odliv mozgova u porastu, ko će da rađa ako sva pamet ode iz Srbije? Šta su komisije za prekid trudnoće iz nemedicinskih razloga, strašni sud ili savetodavno telo? Zašto se čeka na usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti? Zašto se za žene kaže da su "neplodne", a za muškarce da su "sterilni"? Muški sterilitet, ma nije valjda da i to postoji u Srbiji? Da li smo kao država i društvo spremni da preuzmemo odgovornost za decu koja su tu, među nama, ili nam je kvantitet važniji od kvaliteta? Kako imati četvoro dece i biti zaposlena majka? Da li će Strategija za podizanje stope nataliteta rešiti sva ova pitanja po njenom usvajanju prvog dana jula?

Intervju – Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku

Nadoknada za bolje roditeljstvo

"Pravo žena na rađanje je neotuđivo pravo žene i samo ona može odlučiti kada i koliko će rađati. Ali, u 21. veku žene u Srbiji ne bi trebalo da planiraju porodicu prekidima trudnoće", kaže ministarka objašnjavajući postojanje komisija za prekid trudnoće iz nemedicinskih razloga, koje su meta kritike. "Ta komisija postoji već godinama, ali za sada ona samo formalno potpisuje abortus, a da pri tome uopšte ne vidi ženu. Nije ideja da se žene ubeđuju da rode, već da se iznesu činjenice i da je posavetuju o planiranju porodice"

Seksualno i reproduktivno zdravlje

Ko je neplodan, a ko sterilan

Čak je i jezik prilagođen tim terminima koji ističu muškost: za žene se uvek kaže da su "neplodne", a za muškarce koji ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja kaže se da su "sterilni". U izolovanoj fokus grupi, kada smo mlade ljude pitali kakva je razlika između sterilnog i neplodnog, većina je rekla da sterilno ima prizvuk čistog, belog, nevinog, a neplodno je označeno crnom bojom, sušom, nedostatkom života

Intervju – Dr Zorica Crnogorac, stručnjak u lečenju steriliteta

Genetske anomalije u porastu u Srbiji

"Prema nekim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, godišnje se u našoj zemlji rodi oko 2000 dece sa nekom od anomalija. Najviše je anomalija srca, ekstremiteta, zatim urinarnog trakta i hromozomskih aberacija. Često ne možemo uticati na pojavu anomalija, ali možemo raditi na prevenciji"

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu