foto: ivan šepić

Česte krađe bakra >

Ubistvo i ugrožavanje brojnih života

Krađa bakra sa bandera i šahtova nije nikakva novost u srpskoj svakodnevici. Međutim, bilans ovih krađa širom zemlje u protekle tri nedelje jeste jedan ubijen čovek, 20 ugroženih života i zdravlje oko 500 pacijenata novopazarske bolnice. Krajem maja u zemunskom naselju Altina svirepo je ubijen noćni čuvar firmi "SB gradnja" i "Tehnopapir", Milivoje Stevanović (71), jer je pokušao da spreči kradljivce bakra, koji su ga potom tukli do smrti i izboli nožem. Beogradska policija je nakon desetak dana uhapsila Hamzu T. (27) i Baškina D. (33) iz Beograda osumnjičene da su izvršili ovaj zločin, za koji je zaprećena maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Oni se sumnjiče da su prilikom pljačke skladišta firme "SB gradnja" ukrali 200 kilograma bakra i prodali ga na otpadu za 80.000 dinara. Samo nekoliko dana kasnije, u noći između ponedeljka i utorka (6. i 7. juna) u Novom Pazaru, zasad nepoznate osobe su kao odličan izvor sekundarnih sirovina identifikovale bakarni cevovod bolnice, kojim su ovaj objekat i svi njeni pacijenti snabdevani kiseonikom. Za krađu 20 metara cevi Avdo Ćeranić, direktor Zdravstvenog centra, kaže da se nešto ovako nije dogodilo ni u jednoj bolnici u Srbiji.

"U trenutku kada se ovo desilo, u salama smo imali nekoliko operacija, ali smo se svi mobilisali i uspeli smo da obezbedimo kiseonik za najneophodnije potrebe u tom trenutku. Ova teška havarija nastala je u prostoriji gde se nalazi razvod centralnog kiseonika, gde su nepoznati počinioci odsekli bakarne cevi u dužini od 20 metara, koje su verovatno završile na nekom otpadu. Kiseonik je iscurio iz centralne cisterne koja opskrbljuje sve pacijente u operacionom bloku, operacionim salama, porodilištu, u koronarnoj jedinici, službi intenzivne nege", objasnio je Ćeranić.

Agilnošću javnih službi već sutradan je šteta sanirana i uspostavljeno je redovno napajanje bolnice kiseonikom. U vezi sa ovim slučajem poražava činjenica da je neko spreman da ugrozi živote i zdravlje oko 500 ljudi za imovinsku korist manju od 800 dinara, koliko ukradeni bakar košta na crnom tržištu. Iz MUP-a Srbije komentarišu da je ovo nezapamćena krađa, a iz novopazarske policije kažu da su lopovi počinili teško krivično delo izazivanja opšte opasnosti za koje je zaprećena kazna i do osam godina zatvora, dok su za one koji otkupljuju robu za koju znaju da je kradena predviđene novčane i kazna zatvora do tri godine.

U MUP-u Srbije smatraju da se štetama i opasnostima po život građana može stati na put adekvatnim zatvorskim, a ne uslovnim kaznama, dodajući da se blago kažnjavaju kradljivci metala, ali i oni koji otkupljuju sekundarne sirovine, iako znaju da su ukradene. Od države se očekuje konkretan potez, da pojačanom inspekcijom otpada kontroliše poreklo sekundarnih sirovina koje privatne firme otkupljuju, kako bi se prekinulo sa praksom da crno tržište stimuliše "sakupljače" da "pronalaze" metale u zdravstvenim ustanovama ili da do njih dolaze na bizarne načine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST