Devedeseti rođendan princa Filipa >

Dva koraka iza

U jeku bračnih razmirica između Čarlsa i Dajane, u javnosti se pojavilo pismo koje je Filip napisao Dajani u kojem ju je prekorevao zbog njenog ponašanja, a potom i njen odgovor u kome mu ona kaže da je "pakosni starac"

Britanski princ Filip, suprug kraljice Elizabete, napunio je devedeset godina. Njegov rođendan bio je povod da ostrvska javnost rezimira njegovu ulogu u kraljevskoj porodici tokom proteklih decenija. Skoro šezdesetogodišnju vladavinu kraljice Elizabete Britanci smatraju uspešnom, a sada su konstatovali i da kraljičin muž ima udela u tom uspehu. Pored ostalog, istaknuto je i da se tokom proteklih šest decenija Filip uvek držao protokola koji nalaže da prilikom svih javnih pojavljivanja mora da bude dva koraka iza svoje žene.

Sve monarhije imaju razrađen sistem protokola i kada je vladar muškarac, položaj vladareve supruge je jasan. Kraljice često imaju veće poštovanje javnosti od svojih muževa i narod ih neretko smatra i majkama nacije. One se krunišu zajedno sa muževima i dobijaju titulu kraljice, a činjenicu da po protokolu prilikom javnih pojavljivanja moraju da idu dva koraka iza svog supruga niko ni ne primećuje. Kada je vladar žena, situacija je komplikovanija jer se muževi vladarki ne krunišu i ne dobijaju titulu kralja, a pravilo da oni moraju da idu dva koraka iza svojih žena tada svima upada u oči. Britanci su ovih dana konstatovali da je princ Filip proveo ceo život idući dva koraka iza svoje žene, ali i da je to radio na teško dostižan način. Analizirajući njegova pojavljivanja u javnosti, konstatovali su da je on uspevao da ide iza kraljice tako da to ne bude upadljivo, ali i da bi se u retkim situacijama kada bi mu se dogodilo da se nađe korak ispred nje – bez oklevanja vraćao na svoje mesto. Ovaj, na prvi pogled jednostavan zahtev protokola nije bilo lako ispuniti ukoliko se zna da princ Filip nije bio neko ko se lako miri sa podređenom ulogom.

Princ Filip rođen je na Krfu 10. juna 1921. godine kao član grčke kraljevske porodice. Pošto je njegova porodica proterana iz Grčke, školovao se u Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a sa 18 godina stupio je u britansku mornaricu i učestvovao je u Drugom svetskom ratu. On je u mornarici stekao naviku da kaže ono što misli bez preteranog razmišljanja kako će to neko shvatiti i to je rezultiralo njegovim kasnijim gafovima u javnosti. Kada je 1947. godine objavljeno da se verio sa tadašnjom prestolonaslednicom Elizabetom, Britanke su smatrale da je to dobar izbor jer je Filip bio lep muškarac, dok je muški deo britanske javnosti smatrao da je on iskoristio svoj fizički izgled da bi se dobro oženio. U decenijama koje su usledile, saznalo se da je veza između Filipa i Elizabete počela još 1939, a da su pre zvanične veridbe bili tajno vereni. Na proslavi šezdesetogodišnjice venčanja 2007. godine, Britanci su konstatovali da Elizabeta jeste Filipov suveren, ali da bespogovorna podrška koju joj je on uvek pružao nije rezultat njene vlasti nad njim, već njegove ljubavi prema njoj. Filipov muški ponos bio je ugrožen kada je dobio decu jer po protokolu ona nisu mogla da nose njegovo prezime Mauntbaten, već samo majčino Vindzor. On je tada rekao: "Ja sam ameba i jedini otac u zemlji čija deca ne smeju da nose očevo prezime!" Nekoliko godina kasnije, kraljica je donela ukaz po kome njihova deca mogu privatno da koriste prezime Mauntbaten-Vindzor, dok je prezime Vindzor ostalo rezervisano samo za zvanične prilike. Kraljica je takođe donela ukaz kojim je princ Filip uspostavljen za čoveka broj dva u hijerarhiji britanske monarhije čime je sprečeno da se on hijerarhijski nađe iza princa od Velsa kao što propisuje protokol.

U jeku bračnih razmirica između Čarlsa i Dajane, u javnosti se pojavilo pismo koje je Filip napisao Dajani u kojem ju je prekorevao zbog njenog ponašanja, a potom i njen odgovor u kome mu ona kaže da je "pakosni starac". Kasnije se ispostavilo da je Filip pokušavao da pomiri zavađeni par i da nije prekorevao samo Dajanu već i Čarlsa, ali je to činio usmeno. Posle Dajanine pogibije, princ Vilijam nije bio siguran da li ima snage da ide iza majčinog kovčega na sahrani, ali mu je Filip rekao: "Ako to ne učiniš – biće ti žao, hoćeš li da ideš ako to i ja budem učinio?" Vilijem je pristao.

Princ Filip uvek je bio jedan od najzaposlenijih članova kraljevske porodice sa preko tri stotine javnih pojavljivanja godišnje. U intervjuu koji je povodom devedesetog rođendana dao za BBC, on je rekao da će smanjiti svoja pojavljivanja u javnosti ubuduće.

"Ne mogu više da žurim sa jednog mesta na drugo i smišljam šta bi trebalo da kažem. Osim toga, i pamćenje me više ne služi i ne mogu da se uvek setim imena ljudi i stvari", rekao je novinarki BBC-ja.

Filipov devedeseti rođendan obeležen je artiljerijskom paljbom, ali i izdavanjem prigodne kovanice od pet funti. Nikada do sada nije izdata ovakva kovanica. Naime, na jednoj strani nalazi se lik kraljice Elizabete, a na drugoj lik princa Filipa i to je prvi put u istoriji da se lik kraljičinog supruga samostalno pojavljuje na britanskom novcu. Ovo svesno kršenje protokola verovatno je bio način da se oda priznanje čoveku koji ga se celog života pridržavao.


 

Filipovi gafovi

Filipovi gafovi

Izjave princa Filipa često su neodmerene, pa i skandalozne, i to je jedina oblast u njegovom javnom životu u kojoj mu ne polazi za rukom da se pridržava protokola. Britanci su se smejali čitajući njegove gafove i konstatovali da Filip jeste neodmeren, ali i da je iskren pa mu se neodmerenost može oprostiti. On sam je svestan ove svoje mane i nazvao ju je dentopedalogijom, naukom o tome kako da otvoriš usta i nabiješ stopalo u njih, dodavši da se dugo bavi tom naukom.

Kada mu je debeli dečak rekao da želi da postane astronaut, Filip mu je kazao: "Moraćeš dosta da oslabiš." Dečaka koji je napisao pismo kraljici i pozvao je u posetu u njegov gradić posle kojeg je ona to i učinila, Filip je upitao: "O, ti si napisao ono pismo. Ti znaš da pišeš?" Učenicama obučenim u jarkocrvene školske uniforme je rekao: "Izgledate kao Drakuline ćerke!" Komentarišući ljubav svoje ćerke Ane prema konjima, izjavio je: "Nju zanima samo ono što prdi i jede slamu." Posetivši novu kuću svog sina Endrjua, rekao je da ga podseća na "kurvin budoar".

Ženskog pripadnika britanske mornarice Filip je upitao: "Da li radite u striptiz klubu?", a saznavši da u britanskoj vojsci postoje savetnici koji pomažu vojnicima da lakše podnesu stres, princ Filip, učesnik Drugog svetskog rata, konstatovao je: "Mi nismo imali savetnike koji bi trčkarali oko nas kada god neko opali iz puške. Morali smo da se naviknemo na to."

Diskutujući o škotskim kiltovima sa jednom Škotlanđankom, pohvalio je kilt i šaru njene suknje i upitao je da li ima i gaće od istog materijala. Ostalo je zabeleženo da mu je ona kazala: "Ne mogu da vam odgovorim na to pitanje, a čak i da ih imam, ne bih mogla da vam ih pokažem." U razgovoru sa škotskim instruktorom vožnje upitao ga je kako mu polazi za rukom da Škotlanđane natera da ne piju dovoljno dugo kako bi mogli da polože test. Prilikom posete Francuskoj konstatovao je da "Francuzi ne znaju da spreme doručak", a na zvaničnom banketu u Italiji saslušao je dugu listu najboljih italijanskih vina kojima je bio ponuđen i rekao: "Donesite mi pivo, sasvim je svejedno koje je vrste." Treba reći i da je on javno konstatovao da Britanke ne znaju da kuvaju.

Pojedine njegove izjave pretile su da postanu diplomatski incident. Filip je svojevremeno rekao da bi voleo da poseti Sovjetski Savez "iako su ta kopilad pobila pola moje porodice". Prilikom posete Kini 1986. on je na pitanje kako mu se dopada Peking rekao da je grozan, a o kineskoj kuhinji: "Ukoliko nešto ima četiri noge, a nije stolica, ukoliko ima krila, a nije avion, i ukoliko pliva, a nije podmornica, u Kini će to pojesti." Ipak, izjava koja je tada izazvala najveći skandal bila je njegova šala prilikom susreta sa Britancem koji je studirao u Kini, kojem je rekao: "Ako još malo ostaneš ovde, dobićeš kose oči." Britanska javnost ga je tada optužila za rasizam, ali je zaćutala kada je Kina zvanično saopštila da među Kinezima postoji izreka da će njihovim sunarodnicima koji dugo žive u Evropi oči postati okrugle. Prilikom posete Nigeriji predsednik ove zemlje dočekao ga je u narodnoj nošnji koja je Filipa podsetila na spavaćicu, pa mu je kazao: "Izgledate kao da se spremate za spavanje."

Britanci su svojevremeno zanemeli kada je princ Filip rekao: "Svi misle da mi u Britaniji imamo strog klasni sistem. To nije tačno jer postoje plemići koji su se oženili igračicama. Neki su se čak oženili i Amerikankama." Bura negodovanja sa druge strane Atlantika je izostala jer su Amerikanke ovu primedbu doživele kao šalu.

Poseban deo prinčevih gafova odnosi se na pop pevače. Toma Džonsa je upitao: "Ispirate li vi grlo šljunkom?" Posle nastupa Eltona Džona rekao je: "Voleo bih da je isključio mikrofon." Pre nego što je trebalo da čuje Madonu upitao je: "Da li će nam biti potrebni tamponi za uši?"

Mnogi aforističari bi voleli da prisvoje Filipovu izjavu: "Kada muškarac otvori ženi vrata na automobilu – ili je u pitanju nov automobil ili nova žena."

Treba biti iskren i priznati da princ Filip ni prema sebi nema milosti. Naime, na proslavi pedesetogodišnjice kraljevskog braka, na pitanje u čemu je tajna dugovečnosti njegovog braka sa kraljicom Elizabetom, odgovorio je: "Verujte mi na reč da se radi samo o tome da je kraljica beskrajno tolerantna."


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

fotografije: reuters