NE NUKLEARNIM ELEKTRANAMA: Referendumska propast premijera Silvija Berluskonija / foto: reuters

Rim >

Dar od boga

Italijani su se izjasnili protiv Berluskonijevih zakona na referendumu o izgradnji nuklearnih postrojenja, o imunitetu ministara od krivičnog gonjenja i o privatizaciji sistema vodosnabdevanja. Italija je glasala protiv izgradnje elektrana, što označava kraj vladinih planova da reaktiviraju italijanski nuklearni program do 2014. godine, za koji se premijer Silvio Berluskoni posebno zalagao. Građani su, međutim, odbacili zakon o imunitetu ministara i ostalih funkcionera (uključujući i premijera) od sudskog pojavljivanja. Berluskoniju predstoje tri sudska procesa – za plaćanje seksualnih usluga maloletnoj prostitutki, za davanje mita i za proneveru, a ovaj udarac analitičari tumače kao početak njegovog kraja.

Katolička crkva nije se javno mešala u prva dva referendumska pitanja. Ali, predlog o privatizaciji sistema vodoprivrede pokrenuo je društveno i versko pitanje: da li je pravo na slobodan pristup vodi osnovno ljudsko pravo. U danima pre referenduma vodila se neobično žustra debata u kojoj su katolički lideri tvrdili da je voda arhetipski "dar od Boga" i kao takva nije predmet trgovine, već da predstavlja "osnovno ljudsko pravo povezano sa pravom na život". U Vatikanu je demonstriralo oko 100 sveštenika i opatica ispred Crkve Svetog Petra, dok je papa Benedikt XVI ispod prozora istakao ogroman baner na kojem je pisalo: "Gospode, pomozi nam da sačuvamo vodu!"

Privatizacija sektora vodoprivrede ideja je za koju su se zalagali premijer Silvio Berluskoni i poslovna zajednica Italije. Međutim, problem nije tako jednostavan i ne može se posmatrati samo kao "prodavanje vode". Isporuka vode do građana neizostavno podrazumeva troškove, a cenu korišćenja vode utvrđuju opštine i javne kompanije. Prema tvrdnjama oponenata privatizacije sektora vodosnabdevanja, privatne kompanije bi imale više slobode u ostvarivanju profita, zbog čega bi krajnji korisnici bili na šteti. Kontraargument je da bi privatne kompanije uspešnije vodile posao, naročito u Italiji gde je korupcija dovela do propasti lokalnih sistema. Pravi neprijatelj u distribuciji vode nije profit, već faktor loših javnih preduzeća. Crkveni velikodostojnici, međutim, veruju da je referendumski ishod dobra prilika da se proveri da li koncept "opšteg dobra" može da preživi u uslovima slobodnog tržišta.

Džon Tevis


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST