Vreme zdravlja (9) >

Srbija za zdravo srce

Savremeni način života svakodnevno nam donosi nove pretnje po zdravlje. Stres, cigarete, alkohol, neadekvatna i neredovna ishrana i odsustvo fizičke aktivnosti doprineli su da bolesti srca i krvnih sudova budu najčešći uzrok smrtnosti pacijenata u Srbiji. Statistički gledano, u Srbiji svakih 15 minuta jedna osoba umre od posledica bolesti srca ili krvnih sudova. Nažalost, statistika nas teško odvraća od slasnog i masnog zalogaja, dobre kapljice i cigarete, ali nas još ređe podstiče da se okrenemo rekreaciji i prirodi.

Pre nešto više od godinu i po dana u Palati Srbija predstavljen je Nacionalni program prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti u Republici Srbiji do 2020. godine – "Srbija za zdravo srce".

Iniciranjem ovog programa Ministarstvo zdravlja je artikulisalo želju i obavezu države i struke da građanima obezbede jednaku dostupnost znanja vezanih za prevenciju i primenu najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u oblasti kardiovaskularnih bolesti bez obzira na to u kom delu Srbije žive.

Na narednim stranama "Vreme zdravlja" istražuje kakve je rezultate Nacionalni program dao do sada, kojih pet bolesti najčešće pogađaju srce i šta da radimo kada posumnjamo da nam srce "zakazuje"?


 

Ceo dodatak u PDF-u

"Vreme zdravlja" je specijalni prilog nedeljnika "Vreme". Broj 9, jun 2011.

Uređuje Jasmina Lazić.

e-mail: zdravlje@vreme.com


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST