Zdravstvo >

Počinju operacije gojaznih u KCS

U Multidisciplinarnom centru za lečenje gojaznosti Kliničkog centra Srbije, od 9. juna izvode se operacije ekstremno gojaznih pacijenata. Intervencije će zajedno sa lekarima iz Srbije izvesti doktori iz Norveške, koji su obučavali srpske stručnjake za ove zahvate. Hirurško lečenje preterano gojaznih građana ne preduzima se samo zbog estetskog izgleda, kažu lekari, već pre svega da bi se sprečila mnoga oboljenja koja prate ljude sa velikim viškom kilograma. U našoj zemlji oko sto osoba čeka na operaciju kako bi se rešili velikog viška kilograma. Za prvih 30 operacija troškove "pokriva" RZZO, a lekari se nadaju da će svi pacijenti kojima je neophodna intervencija moći da se operišu o trošku države.

U KCS-u objašnjavaju da planiraju obavljanje tri vrste laparoskopskih operacija u lečenju gojaznosti. Prva je postavljanje prstena oko želuca, druga je sužavanje ovog organa celom dužinom, čime se sprečava unošenje veće količine hrane, a treća, koja je i najkomplikovanija, jeste takozvani gastroenteralni bajpas.

Kako je najavio dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, laparoskopske operacije će biti izvedene u rekonstruisanom odeljenju, u čiju svrhu su nabavljeni specijalni operacioni sto, instrumenti i aparati, "ojačani" kreveti, šira vrata i posebni toaleti. Jedna intervencija staje između dve i tri hiljade evra. Oni koji smatraju da im je zbog viška kilograma neophodna intervencija, mogu da dođu na pregled u KCS sa uputom lekara, a posle obavljenih konsultacija i analiza sledi poziv na sastanak konzilijuma koji određuje terapiju za pacijenta i procenjuje šta je idealno za njega. Pretpostavlja se da na ovim prostorima živi između 10.000 i 15.000 ljudi koji spadaju u kategoriju pregojaznih i mogu da budu kandidati za novu vrstu operacije. Gojaznim se smatraju oni muškarci kojima je obim struka veći od 94 centimetra, kao i žene kod kojih on prelazi 80 centimetara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST