>

Vesti

Niže cene za oko 50 odsto lekova

Republički zavod za zdravstveno osiguranje primeniće vladinu odluku o snižavanju cena lekova kad stupi na snagu, čime će za oko 50 odsto lekova koji su na listi cene biti niže za 6,33 procenta.

Prema rečima portparola RZZO Sanje Mirosavljević, smanjenje cene lekova za 6,33 procenta odnosiće se na gotovo 50 odsto lekova koji se nalaze na listi. Među lekovima koji će pojeftiniti su: antihipertenzivi (kaptopril, enalapril), antibiotici (amoksicilin, eritromicin, ciprofoksacin), antidepresivi (maprotilin, sertralin, venlafaksin), antiastmatici (salmeterol, kombinovani preparati za lečenje astme).


Osam "novih" kancerogenih materija

Odnedavno se kancerogenim smatra još osam hemikalija, pa je lista takvih toksina sada uvećana na 240 poznatih agenasa.

Stručnjaci savetuju izbegavanje namirnica i preparata u kojima se nalaze sledeće hemikalije: aristolohična kiselina (aktivni sastojak u nebezbednim biljnim preparatima), formaldehid (koristi se u izradi širokog spektra proizvoda, najpoznatiji je dim cigarete), stiren (sadrže ga plastične čaše, ali je izlaganje u slučaju da pijete iz njih minimalno), kaptafol (fungicid koji se obilno koristio u poljoprivredi), kobalt-volfram karbid (koristi se za ojačavanje alata od čvrstih metala), staklena vuna (tačnije, njeni delovi, koji se nalaze u filterima za prečišćavanje vazduha ili izolaciji), o-nitrotulen (koristi se u proizvodnji boja), ridelin (biljno jedinjenje koje se nalazi u flori širom sveta).


Majke ćerkama doniraju matericu

Vođa međunarodnog istraživačkog tima u zapadnom švedskom gradu Geteborgu saopštio je 14. juna da bi prva transplantacija materice sa majke na kćerku u svetu mogla da bude obavljena iduće godine u Švedskoj. "Stigli smo do stupnja na kom smo počeli da planiramo transplantaciju na ljudima i trenutno posmatramo deset parova, mahom majke i kćerke", kazao je Mats Branstrem agenciji AFP, dodajući da bi prva transplantacija ljudskog uterusa mogla da se obavi "najranije početkom iduće godine".

On je napomenuo da će transplantacija materice sa majke na kćerku biti prvi takav slučaj u svetu, mada je transplantacija materice između dve žene koje nisu u srodstvu urađena u Saudijskoj Arabiji još 2002. Njegov tim međunarodnih lekara na univerzitetskoj bolnici Salgrenska već deset godina istražuje metodu transplantacije uterusa koju je testirao na životinjama. Branstrem je objasnio da prilikom transplantacije materice sa majke na kćerku nisu uočene nikakve posebne komplikacije.

"Može samo da bude prednost, jer su njihova tkiva slična, pa je manja mogućnost da dođe do odbacivanja organa", kazao je on.

Majka i kćerka, jedan od parova, koje se trenutno podvrgavaju obaveznim fizičkim i psihološkim testovima pre eventualnog zahvata, izjavile su švedskim medijima da su zahvalne što im je omogućeno da budu deo projekta.


Nemačka: Nove žrtve i novi oboleli od ECHC

U Nemačkoj je, prema podacima nadležnih službi, do 14. juna preminulo najmanje 35 pacijenata od bakterijske infekcije EHEC, a tamošnji eksperti procenjuju da će oko 100 ljudi, inficiranih ovom bakterijom iz vrste ešerihije koli, ostati sa trajnim oštećenjima na bubrezima. "Oko 100 pacijenata imaju toliko jaka oštećenja na bubrezima da su im

potrebni novi bubrezi ili će morati doživotno da idu na dijalizu", saopštio je ekspert za zdravlje opozicione Socijaldemokratske partije (SPD) Karl Lauterbah u intervjuu za "Bild am Zontag" i upozorio na opasnost novih infekcija. EHEC-infekcije napreduju, i u Nemačkoj će i ubuduće dolaziti do novih izbijanja infekcija izazvanih ovom bakterijom, rekao je Lauterbah, kritikujući aktuelni način prijavljivanja bolesti u Nemačkoj. Klinike moraju ubuduće svaki slučaj bolesti, putem mejla, direktno da prijave Institutu "Robert Koh", rekao je ovaj političar iz SPD-a, naglasivši da dosadašnji "lanac" prijavljivanja od lokalnog zavoda za zdravlje preko nadležnog pokrajinskog ministarstva zdravlja do Instituta "Robert Koh", traje najmanje nedelju dana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST