Filantropija >

Sitniš nije sitnica

Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), osnivač nagrade Virtus za korporativnu filantropiju, 28. maja završio je kampanju "Sitniš nije sitnica – mala pomoć puno srce". Akcija je trajala od 16. septembra prošle godine i imala je za cilj podizanje svesti svih građana Srbije o značaju davanja i solidarnosti sa onima kojima je pomoć potrebna. Po rečima Ksenije Graovac, menadžerke za filantropiju BCIF-a, ova kampanja bila je usmerena i na jačanje nedovoljnog poverenja građana u fondacije i organizacije koje se profesionalno i transparentno bave humanitarnim aktivnostima. Tokom akcije, u vidu malih donacija (od dinar do 50 dinara) prikupljeno je 310.000 dinara, a sredstva su namenjena klubu Mesečina iz Subotice, koji okuplja decu sa višestrukim problemima. Kampanja je pored filantropskog imala i edukativni karakter, pa su u srednjim školama organizovani javni časovi na kojima su učenici podstaknuti da organizuju slične akcije u svojoj zajednici.

BCIF je za jedanaest godina rada, kao najveća domaća fondacija u Srbiji, podržao više od 700 uspešnih projekata i uložio preko tri miliona evra u lokalne zajednice. Važno polje rada ove fondacije je i pomoć civilnim organizacijama da umesto oslanjanja na strane donacije, podršku potraže od kompanija i građana iz lokalnih zajednica. Tako je od 2005. BCIF pomogao oko 40 udruženja građana koja su uspela da u svojim zajednicama podignu svest o značaju filantropije i prikupe preko 20.000 evra za svoje aktivnosti.

Takođe, sa grupom eksperata BCIF je učestvovao u izradi prednacrta Zakona o zadužbinama i fondacijama (koji je Skupština Srbije usvojila prošle godine), a u saradnji sa Ministarstvom finansija, BCIF je pripremio i set amandmana sa ciljem donošenja poreskih olakšica za davanja kompanija i pojedinaca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST