Islamabad >

Terorizam i atomska sigurnost

Imidžu pakistanske vojske zadat je još jedan udarac kada su se talibanski militanti noseći naočare za noćno izviđanje u nedelju 22. maja infiltrirali u jednu od glavnih pakistanskih mornaričkih baza samo tridesetak kilometara udaljenu od nuklearnih postrojenja.

Talibani kažu da napad predstavlja osvetu za ubistvo Bin Ladena i da ga je izveo mali broj njihovih saboraca koji su razorili dva izviđačka aviona američke proizvodnje ubili najmanje deset oficira bezbednosti. Agencija Blumberg taj napad naziva najvećim udarcem na vojna postrojenja posle upada u armijski generalštab u Ravalpindiju 2009.

Tokom posete Avganistanu, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da napad izaziva zabrinutost, ali je brzo dodao da je pakistansko nuklearno oružje sigurno.

Pakistan najveći deo svog vojnog personala nije uključio u čuvanje nuklearnog arsenala od 70 do 120 nuklearnih bojnih glava. Za to je odgovorna jedna specijalna jedinica sa oko 10.000 vojnika, koja je odvojena od ostatka vojske.

Personal koji radi s tim oružjem se "skenira" svake dve godine i samo pet odsto "skeniranih" je dobilo dozvolu za tu vrstu posla.

Pakistanci su pokušali da umire Međunarodnu agenciju za atomsku energiju koja je još 2008. izrazila bojazan u vezi sa kontrolom njihovog nuklearnog arsenala.

Prema analizi agencije Rojters noćna mora Zapada je manje bojazan da bi radikalni islamisti mogli da ukradu celu atomsku bombu, a više to da bi mala grupa islamskih militanata mogla da ukrade nuklearni materijal i da ga koristi u kombinaciji sa konvencionalnim eksplozivom – a još više od toga da neko ko radi u pakistanskim postrojenjima postepeno prošvercuje dovoljno nuklearnog materijala.

Agencija Rojters u svojoj analizi pominje i bojazan pojedinih eksperata da bi pakistansko-indijsko nadmetanje moglo da dovede do haotične situacije ako bi nuklearno oružje bilo raspoređeno širom zemlje i postalo dostupnije za krađu.

Ariel Zirulnick


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST