VULKANSKA REPRIZA: Let iznad Islanda / foto: reuters

London >

Islandski vulkan i prava putnika

Erupcija vulkana Grimsvotn na severoistoku Islanda 21. maja izazvala je otkazivanje oko 500 letova širom Evrope, po saopštenju Eurokontrola u utorak 24. maja. I američki predsednik Obama je pomerio ugovoreni dolazak svog leta u Britaniju (došao ranije) kako bi izbegao vulkanski oblak, u kome se nalazi nešto drugačiji pepeo nego onaj iz vulkana Eyjafjallajokull u aprilu 2010, koji je prizemio avione u celoj Evropi, severnoj Americi i izazvao gubitke u avio-saobraćaju između 1,5 i 2,5 milijarde evra.

Magma vulkana Eyjafjallajokull je imala oko 63 odsto silicijuma, a magma vulkana Grimsvotn ima oko 50 odsto, pa je materijal iz prvog vulkana mnogo lepljiviji – kao melasa u poređenju s vodom. Na osnovu toga avio-kompanije pritiskaju kontrole leta da ne prizemljuju letove kako ne ni bile prinuđene da putnicima nadoknađuju troškove.

Predviđajući masovne nevolje putnika BBC za čitaoce svog sajta ipak daje praktične savete:

Šta su moja bazična prava ako dođe do odlaganja i otkazivanja letova?

Vi imate ugovor sa avio-prevoznikom da vas preveze od mesta A do mesta B. To znači da avio-prevoznik mora da pokuša da preusmeri vaše putovanje. Ako su pogođeni ovom odlukom, putnici mogu da izaberu da im se refundira cena karte, ili da se prebace na drugi let.

Ako se to ponovi, oni koji su ponovo bukirani na skuplje letove ne bi trebalo da plate razliku.

Šta se dešava ako sam ostavljen na cedilu i pokušavam da se vratim kući?

Ako je let otkazan ili odložen za više od pet časova, postoje striktna evropska pravila koja obavezuju avio-prevoznika da putnicima obezbede pomoć na aerodromu, hranu, osveženje, a i prenoćište, ako to putnik zahteva. Ako su putnici sami organizovali vlastiti povratak, ili smeštaj u hotelu, oni, po povratku, treba da zahtevaju da im avio-prevoznik vrati novac. Ako su ti troškovi "nerazumni" avio-prevoznici ih neće platiti.

Šta je sa osiguranjem?

Prethodne erupcije su naterale neke provajdere da nude polise osiguranja za slučaj pojave oblaka vulkanskog pepela.

Šta sa "paket aranžmanima"?

Ako je takvo putovanje otkazano, operatori moraju da refundiraju putnicima troškove celog paketa, ili da ponude odlaganje putovanja na odmor, ili drugi paket aranžman po istoj ceni.

Šta ako ne mogu da se vratim na posao na vreme?

To može biti tretirano kao neopravdani izostanak i vaš poslodavac ne mora da vam plati...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST