EGIPAT POSLE PREVRATA: Molitva na "Trgu revolucije" / foto: reuters

Egipat – Ko su salafisti >

Javno bratstvo sa tajnom podružnicom

"Muslimanska braća" već su se poodavno infiltrirala i u vojsku i u policiju i sada vode "miroljubivu politiku", a svojoj filijali "džihad-salafistima" ostavljaju da radi sve prljave poslove – ubistva, teror i nasilje

Za "Vreme" iz Kaira

U ovoj zemlji studenti organizuju revolucije ili salafiste. Istorija salafizma čije se ime teško prevodi, a znači predak ili prethodnik, datira od aleksandrijskog studentskog bunta ranih sedamdesetih godina prošloga veka kada se iznedrila Gamaa Islamija, a sa njome kao blizanac i sekta Salafista. Većina njih priključila se "Muslimanskoj braći" dok su ostali krenuli drugim pravcem pošto su već bili zadojeni idejama Salafizma iz Saudijske Arabije, koje su im prenosili i tumačili profesori bastiona islama, univerziteta Al Azhar u Kairu.

Od početka je postojala i konkurencija između ovih potonjih i "Muslimanske braće" koja je kulminirala žestokim sukobima deset godina kasnije. Nakon toga stvara se "Škola salafizma", koja posle nekog vremena menja ime u "Poziv salafista". Ali, ni to nije zadovoljilo ove najradikalnije tumače islama koji se na kraju zaustavljaju kod imena "Salafisti iz Aleksandrije", kojih danas ima na stotine i stotine hiljada. Unutar ove grupe postoji i podgrupa "Salafisti iz Šubre (kairski kvart poznat po sirotinji i latentnom buntu). I jedni i drugi vladara nazivaju jeretikom ako se ne rukovodi božjim zakonima kada vlada zemljom, ali su ovi iz Šubre "malo blaži" što se tiče svega ostalog, pa za njih nije jeres kada se ne nosi veo, ili ne pokriva žensko telo od glave do pete.

DŽIHADISTI: Međutim, u ovom galimatijasu novokomponovane sekte postoji i treća grupa koja sebe naziva "džihadistima", što je termin koji se koristi kada su u pitanju radikalne grupe islamista čiji je kredo nasilje i ubijanje svih onih koji ne misle ili ne rade kao oni. Ovi "džihad-salafisti" zadojeni su idejama vođa prvih generacija islama za koje je Sveti rat bio stub vere. Uz sve ovo, današnji ratnici salafisti čvrsto su uvereni da je predani Musliman (poput njih) obavezan da se bori protiv vlada ili vladara koji ne primenjuju islamski zakon ili Šariju i principe dominacije boga, to jest proroka Mohameda. Rodonačelnik i ideolog Muslimanske braće Sajed Kutb smatra se ocem moderne misli "džihad- salafista".

Svi salafisti su u početku bili protiv egipatske "Trg revolucije", ali su malo kasnije promenili mišljenje kada su uvideli da od ovoga vetra promene mogu da imaju samo koristi. Tako salafisti danas vršljaju po Egiptu i rade šta hoće i pritom ih niko ne dira, o čemu svedoče izjave egipatskih Kopta. Nedavno su upadali u koptske crkve koje su palili derući se "...da su oni Muslimani", dok su vojnici i policajci stajali i gledali.

To sebi mogu da dozvole zato što su se "Muslimanska braća" već poodavno infiltrirala i u vojsku i u policiju i sada vode "miroljubivu politiku", a svojoj filijali "džihad-salafistima" ostavljaju da rade sve prljave poslove – ubistva, teror i nasilje. O ovome, po sada demokratsko egipatsko društvo krajnje neugodnom fenomenu čulo se javno pre oko dve decenije, za vreme posete američke delegacije Kairu, kada su gosti servirali domaćinima vrlo relevantne podatke koji nisu mogli da se demantuju. Egipatski zvaničnici i štampa nemaju nijedan odgovor na mnogobrojna pitanja o sve prisutnijim salafistima, koja sve glasnije postavljaju zapadni mediji. "Muslimanska braća" su svakako uvek raspoložena za druženje sa strancima ili razgovor sa njima, bez "rezervi i tajni". Pre neku godinu otišao sam u jednu od njihovih kairskih filijala i upitao da li možemo da razgovaramo. Naravno da smo mogli, i nakon višečasovne priče prijateljski smo se rastali uz moje obećanje da ćemo se uskoro opet videti da nastavimo razgovor.

"Muslimanska braća" su najbolje organizovana partija ili organizacija u ovoj zemlji koja već mnogo godina kontroliše sve strukovne sindikate kao i većinu poluga vlasti, pa im tako ne nedostaje niti para niti moći. Do "Trga revolucije" nasilje, pa i ubistvo, bili su sastavni deo njihovog programa, ali su posle "okrenuli ćurak", uposlili salafiste kao egzekutore da bi oni mogli da vode politiku miroljubive koegzistencije. I tako, dok su "braća" učila i naučila, mlađani revolucionari nisu, pa se današnji "demokratski Egipat" suočava sa sijaset problema i jada koji nam obećavaju jedno "dugo, toplo leto".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST