Deca i tehnologija >

Kako izgleda grad budućnosti

Gradovi budućnosti će biti ekološki, imaće visoke zgrade, puno zelenila i leteće automobile. Ljudi će moći baš sve da urade iz svog stana ili iz zgrade – u njima će biti i prodavnica i livada i povrća. Ovako otprilike zamišljaju gradove budućnosti osnovci i srednjoškolci iz Srbije koji su učestvovali na četvrtom po redu takmičenju "Create the Future".

Ove godine prijavilo se 540 timova, a stiglo je 200 prezentacija – 92 iz osnovnih i 108 iz srednjih škola širom Srbije. Cilj kompanije Siemens, koja ovo takmičenje organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, jeste da motiviše decu da se upoznaju sa novim tehnologijama i da razvijaju timski duh i kreativnost.

Učenici osnovnih i srednjih škola, uzrasta od 12 do 19 godina, koji su se u timovima od tri do pet učenika prijavili na ovo takmičenje, pravili su multimedijalne prezentacije informativnog i zabavnog karaktera.

Ovogodišnja tema bila je "gradovi budućnosti" a žiri – studentski, stručni i novinarski – u tri kruga ocenjivao je ideju, maštovitost, istraživanje, način prikaza prezentacije, kreiranje vizuelnih i audio elemenata, fotografije, muziku...

U kategoriji srednjih škola pobedio je tim Titans Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Beograda, drugo mesto zauzeo je tim Revolution iz iste škole, dok je na trećem mestu Teh tim, Tehničke škole iz Čačka. U kategoriji osnovnih škola pobedio je tim Inđijanopolis, škole "Jovan Popović" iz Inđije, drugo mesto zauzeo je tim Suncity srednje škole "Ivan Goran Kovačić" iz Niške Banje, dok je na trećem mestu bio tim Nesalomivi musketari iz osnovne škole "Drinka Pavlović" iz Beograda. Siemens je pripremio vredne nagrade za timove i za njihove škole, a prvoplasirani dobijaju i nagradno putovanje u Beč.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA