Novogovor >

Panel

Kažu za jednoga da ceo dan sedi na nekom panelu. Na čemu li sedi, kad panel može biti sve – i tabla, i ploča, i poklopac, i platno. Imamo fasadni panel, solarni panel, krovni sendvič panel, termoizolacioni panel, akustični panel, kompozitni panel, samonoseći lučni panel, pa pač panel, pač panel nazidni, pa spoljni panel od 10 cola, pa tehnički kontrolni panel, pa softverski panel koji kontroliše neki operacioni sistem ili hardver.

Bože oprosti, panel može biti i lista porotnika, i komisija, i savet, čak i komitet, na koji se odnosi ona opaska Nortkota Parkinsona (Parkinsonov zakon), da je to više organska nego mehanička struktura, biljka koja ima koren, stablo i cvetove, koji daju seme iz koga rastu nove biljke.

Svi sada, naravno, misle da je panel – diskusija koju neko finansira, ili koja ima neke veze s vlašću u tranziciji: Panel diskusija "Građanin u uniformi policijski sindikat i obezbeđenje bezbednosti građana", Panel diskusija "Mladi i neobrazovani"; Panel diskusija "Položaj žena u komunikativno informativnoj oblasti", Panel diskusija "Oči otvorene – novčanici zatvoreni".

Zašto se pitate da li je negde održan panel na temu: Kako organizovati uspešan panel?

Jedno PR uputstvo (a oni sad vladaju svetom) onim PR novogovorom kaže da organizacionu strukturu panela čine: organizatori, moderator, panelisti i publika. Panelistima se daju precizne instrukcije o tome šta se od njih očekuje, koliko imaju vremena na raspolaganju, da li će panel biti medijski propraćen, stream-ovan u real timeu", da li je oniline-ovan, i da li je multimedijalan...

Moderator, važna ličnost, ne mora imati neke posebne formalne veze sa organizatorom; ali mora biti osoba koja ima takta, koja je elokventna, po mogućnosi šarmantna, ali i dovoljno odlučna. Prozove vas, pita i prekine. "Prekinite, o da, prekinite panelistu, ukoliko je preopširan, ukoliko je samopromotivan preko mere...", kaže uputstvo.

A i za moderatora ima bič: "Najstrašnije je kad moderator otvara panel pa gnjavi. Bloguj to, ne davi ljude."

Panelistima se preporučuje: "Ophodite se prema kolegama panelistima s poštovanjem i uvažavanjem: ne cokćite, ne prevrćite očima, ne telefonirajte, ne mejlujte." Neuljudno je i izaći tokom panela

Najbolje uputstvo za panelistu je ipak ovo: "Odgovorite sebi na pitanje: Šta ću ja tamo?"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net