Loader

Neredi u Prištini

12.maj,22:45

U toku razgovor šefa srpskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i zamenika kosovskog premijera Hajredina Kučija u Prištini, u četvrtak, 12. maja izbili su neredi pristalica pokreta Vetevendosje (Samoopredeljenje) Aljbina Kurtija. Demonstranti su pokušali da probiju kapiju dvorišta kosovske vlade, ali ih je u tome sprečila kosovska policija, potom su demonstranti kamenicama, kesama napunjenim crvenom bojom i flašama zasuli vozila parkirana ispred zgrade kosovske vlade. Uzvikivali su parole „Ne pregovori, samo odlučivanje“, „Dole Tačijeva vlada, dole Demokratska partija Kosova“ i klicali Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Policija je intervenisala suzavcem i pendrecima. Povređeno je nekoliko demonstranata i policajaca. Polomljena su stakla na više automobila kosovske vlade i kosovske policije. Kosovska policija privela je nekoliko učesnika demonstracija.

Policija je potisnula demonstrante u sporedne ulice, ali se oni nisu odmah razišli već su kasnijom intervencijom policije rasterani.

Prilikom izlaska iz Prištine ka selu Čaglavica, iz kamiona koji je bio parkiran pored puta bačena je kutija stiropora na Stefanovićev automobil koji su pratili automobili kosovske policije. Izdat je nalog jedinicama na terenu da osoba koja je bacila stiropor sa kamiona i vlasnik tog vozila budu privedeni.

Borko Stefanović, glavni beogradski pregovarač je putovao u Prištinu radi učešća u nastavku razgovora o praktičnim pitanjima kojima posreduje Evropska Unija.

Prema izveštaju B92 pripadnici Kurtijevog Samoopredeljenja izjavljuju da su demonstrirali protiv pregovora sa Stefanovićem zbog njegovih izjava da je Kosovo deo Srbije. Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je inače da posetu šefa srpskog pregovaračkog tima Borka Stefanovića Prištini vidi kao „službenu posetu“ i ocenio da ona predstavlja početak novih odnosa između Beograda i Prištine. „To je početak novih odnosa i de jure početak za priznavanje Kosova u budućnosti od strane Beograda“, rekao je Tači na zajedničkoj konferenciji za novinare sa novim izaslanikom EU na Kosovu Fernandom Djentilinijem, sa kojim se prethodno sastao.

Tači tvrdi da poseta Stefanovića predstavlja „približavanje stavova između politike dve zemlje“ i „nove odnose regionalne i međunarodne saradnje“.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je u Leposaviću gde je prisustvovao otvaranju sportske hale, povodom krsne slave opštine – Sveti Vasilije Ostroški, izjavio da poseta šefa pregovaračkog tima Beograda Borka Stefanovića Prištini ne predstavlja priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, da je to radna poseta i prilika da se pokaže međunarodnoj zajednici da Albanci i Srbi mogu razgovarati bez posredstva međunarodnog faktora…“

Stefanović, koji je po dolasku u Prištinu imao i kraći razgovor u američkoj ambasadi, sa saradnicima je otišao u Laplje Selo, gde razgovara sa političkim predstavnicima tamošnjih Srba.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve