foto: reuters

Poljoprivreda >

Kazne za GMO proizvođače

Krajem aprila, Ministarstvo poljoprivrede i trgovine obavestilo je javnost, a posebno proizvođače poljoprivrednih kultura i proizvoda, da će od maja vršiti intenzivne kontrole usevа, proizvodа, robа i objekаtа, u cilju kontrole primene odredbi Zаkonа o genetski modifikovаnim orgаnizmimа. Svi genetski modifikovani poljoprivredni proizvodi biće uništeni, a odgovorni kažnjeni, poručili su iz Ministarstva.

Od 2009. godine upotreba GMO u poljoprivredi zabranjena je u Srbiji. Zabranjuju se svaka upotreba, stavljanje u promet i uzgajanje genetski modifikovanih (GM) proizvoda. Oni koji Zakon o genetski modifikovanim organizmima krše – u Srbiji to rade, uglavnom, uzgajajući GM soju. Tokom prošle godine nadležna inspekcija je uradila kontrole na 1100 parcela na površini od 3000 hektara. GM soja je pronađena i uništena na 98 parcela koje se prostiru na 122 hektara. Protiv odgovornih je podneto i 98 krivičnih i prekršajnih prijava.

Upotrebi GMO u poljoprivredi protive se i javnost i zakonodavstvo, ali o tome se piše i govori tek kada se desi nešto neuobičajeno. Tako je "Blic" pisao kako je u julu prošle godine nekoliko desetina poljoprivrednika iz Ratkova, malog sela pored Odžaka u Bačkoj, blokiralo traktorima put da bi odbranili svoje zasade GM soje. Oni su se tada pravdali da nisu znali šta seju i tražili su od inspektora i države da se nekako nagode.

U decembru prošle godine, javnost se uzbunila i zbog zahteva iz Evropske unije da Srbija izmeni postojeći Zаkon o genetski modifikovаnim orgаnizmimа. Tadašnji ministar za poljoprivredu Saša Dragin je nakon mesec dana rekao da dok je on ministar, genetski modifikovana hrana i seme neće ući u Srbiju.

Privredna komora Srbije (PKS) predložila je da Srbija treba da ostane region gde se ne gaje genetski modifikovane biljke. Prema rečima potpredsednika PKS-a Stojana Jevtića u februaru ove godine, "proglašenjem i sprovođenjem rezolucije o zabrani gajenja genetski modifikovanih organizama, Srbija bi bila prva zemlja u Evropi koja bi brendirala svoju proizvodnju".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST