Promene bez promena

"Od crnog ka zelenom"; VREME 1060

Čak i najveći optimisti priznaju da živimo loše. I svi bi hteli da živimo bolje. Na prvi pogled svi su za promene. Čim neko pokuša da nešto zaista izmeni, svi se pobune – žele da ostane onako kako je bilo!

Ukratko: svi smo za promene ali – bez promena!

Pokazaću to na primeru.

Ovog su trenutka svi nezadovoljni postojećom tarifom za naplatu električne energije. S pravom! Tarifa, takva kakva jeste, u osnovi je nastala pre jednog veka! Tada je bilo mnogo pretplatnika koji su mesečno trošili manje od jednog jedinog kilovat-časa! Logično je da je tarifa bila zasnovana na tadašnjoj tehnici i tadašnjoj potrošnji.

Savremena je tehnika veoma odmakla a isto tako i potrošnja.

Bilo bi logično da se prepotopska tarifa jednostavno napusti i uvede nova, prilagođena savremenim uslovima. EPS je to pokušao u jednom trenutku, ali su predlagači naišli na otpor potrošača, otpor u samom EPS-u, pa je čak i tadašnji ministar energetike bio protiv! Naravno, sve je sve zamrlo.

Da bi koliko-toliko spasli sistem od neminovnog raspada, političari su nametnuli najgore moguće rešenje: šarenilo! Tako sada imamo raznobojne "zone". Pritom je najniža cena u zelenoj tj. u prvih 350 kWh.

Sada se glasila utrkuju da objasne kako ne prekoračiti tu magičnu brojku. Ispada da je broj 350 zapisan u Bibliji i samim tim je neprikosnoven! O njemu se ne sme raspravljati – kao ni o bilo kojoj drugoj dogmi!

Budimo načisto: minimalna potrošnja savremenog domaćinstva – bez gejanja – približava se četvorocifrenom broju. Manje, a pogotovu manje od 350 kWh, može se trošiti jedino u nenastanjenim objektima, ili objektima koji služe samo za spavanje – i to ako je kupanje isključivo subotom!

Rešenje naravno nije u zadržavanju primitivne tarife sa promenom broja "zelenih" kilovat-časova. Jedino je pravo rešenje potpuno napuštanje postojeće tarife i uvođenje nove koja će podržavati racionalnu potrošnju u skladu sa savremenim saznanjima i tehničkim dostignućima. Bilo bi preopširno ovde objašnjavati šta je racionalna potrošnja. U svakom slučaju, "racionalno trošiti" ne znači "ne trošiti", niti "malo trošiti"! To je ujedno i jedini način da struja ima razumnu cenu, i da svi budemo uredno snabdeveni.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST