Međunarodni Dan slobode medija >

(Umereno) slobodni

Povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava trećeg maja, u godišnjem izveštaju američke organizacije "Fridom haus" Srbija je zauzela 72. mesto svrstavši se u red zemalja u kojima su mediji delimično slobodni. Istraživanje je obuhvatilo 196 zemalja, a ukupna ocena od nula za najbolje do 100 za najgore, davana je na osnovu 23 metodološka pitanja i 109 pokazatelja. Za zemlje u kojima je sloboda medija ocenjena od nula do 30 smatra se da su mediji slobodni, one sa ocenom od 31 do 60 delimično slobodni, dok su zemlje ocenjene od 61 do 100 svrstane među one u kojima su novinari neslobodni. Ilustracije radi, osim Slovenije sa rejtingom 25, mi smo lideri u regionu sa rejtingom 33 i dodeljenim 72. mestom, prestigavši Crnu Goru koja je na 80. mestu, zatim Hrvatsku koja je na 85. mestu, Makedoniju i BiH koje dele 96. mesto i Albaniju koja je na 102.

Dan slobode medija obeležen je u Srbiji akcijom pod nazivom "Pet minuta gromoglasne tišine" u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije. Organizatori su u "pet do 12" u Pionirskom parku kod spomenika Čitaocu novina pročitali proglas u kojem se navodi da "Srbija dočekuje Svetski dan slobode medija u uslovima koji od 5. oktobra za medije nikada nisu bili gori". Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović samokritično se osvrnuo na aktuelno stanje u profesiji: "Sami smo odgovorni što nismo dovoljno odlučni, hrabri i solidarni sa kolegama koji štrajkuju zato što mesecima ne primaju plate." Brajović je dodao i da je cinična poruka vlasti da odgovornost za srozavanje novinarstva leži samo na novinarima. Okupljeni su podsetili kako ni posle deset godina "demokratska vlast u Srbiji nije uspela da pronađe ubice i nalogodavce ubistava novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića niti da rasvetli okolnosti smrti Dade Vujasinović". Pošto su pročitali proglas, članovi UNS-a su ovogodišnju nagradu "Zora" dodelili osnivaču "Vikiliksa" Džulijenu Asanžu, uz obrazloženje da je on svojim radom zadužio i srpsku javnost. U znak podrške akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" pojedine televizije su prekinule emitovanje programa oko podneva.

Povodom Svetskog dana slobode medija državna sekretarka Ministarstva kulture zadužena za informisanje Dragana Milićević-Milutinović, takođe je ocenila da je položaj novinara i medija u Srbiji danas možda najlošiji u novijoj istoriji, ali i da odgovornost za to ne snosi samo država. "Razlozi lošeg položaja novinara i medija uopšte su višestruki, i mogu se tražiti kako u nedostatku zakonske regulative tako i u posustajanju novinara", rekla je Milićević-Milutinović u intervjuu Tanjugu. Ona je poručila da će država učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se situacija u medijima poboljšala, ali je naglasila da mnogo zavisi i od samih novinara. Državna sekretarka je izjavila da će javna rasprava o medijskoj strategiji trajati još najviše tri nedelje, te da će krajem juna Vladi biti predat gotov tekst. Ona je dodala da će Ministarstvo kulture u bliskoj budućnosti pokrenuti inicijativu za pomoć medijima kao i da će, osim finansiranja projekata, Ministarstvo pokušati da izdejstvuje smanjenje naknade za korišćenje frekvencija i umanjenje dažbina za uvoz štamparskog papira.

Svetski dan slobode medija obeležen je u više od 100 zemalja pod sloganom "Nove granice, nove prepreke" sa ciljem da ukaže na značaj slobodnog i nezavisnog novinarstva, kao i dužnosti i obaveze države u stvaranju uslova za slobodu govora. Povodom trećeg maja, Ujedinjene nacije su pozvale sve države da garantuju slobodu izražavanja u svim oblicima. UN je takođe podsetio da je u prethodnoj deceniji više od 500 novinara stradalo baveći se svojim pozivom, a da je samo u 2010. zabeleženo 60 ubistava novinara širom sveta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST