Loader

Kakve su posledice dehidracije

16.april,19:42

Lider SNS-a, Tomislav Nikolić, nije precizirao kada je tačno popio poslednju kap vode i otpočeo štrajk žeđu. Posredno saznajemo da je to, navodno uradio „u subotu ujutro, pre početka miitinga“. Ono što sigurno znamo jeste da Nikolić u svoj organizam tečnost nije uneo od podneva, kada je miting počeo, a Aleksandar Vučić je vlasti poručio da ima nekoliko sati da raspiše izbore, pošto lider „naprednjaka“ još toliko može da izdrži bez vode.

Od lekara iz Kliničkog centra Srbije danas smo čuli da bi Nikolić bez vode i hrane mogao da izdrži najviše dva dana, a od portparolke Hitne pomoći Nade Macure da bi čovek bez vode, tehnički, mogao da izdrži i do pet dana. Ipak, kako je rekla, svaka izdržljivost je individualna i zavisi „od ličnosti“, odnosno od organizma.

Savremena medicina kaže da su žeđ, gubitak apetita i suvoća kože prvi znaci dehidracije organizma. Nastupaju kada nivo vode u organizmu padne ispod dva odsto od normalne vrednosti. Dalje se pojavljuju glavobolja kao u toku mamurluka, grčevi u mišićima, posebno nogama, suženje vidnog polja, pad krvnog pritiska, vrtoglavica i nesvestica. U težim stanjima dolazi do buncanja, nesvesti, otečenog jezika, kome i smrti. 

Do trenutka kad mozak prepozna žeđ, gubi se oko jedan odsto telesne težine. Na samom početku dehidracije najčešće nisu prisutni nikakvi simptomi, ali se mogu javiti suvoća u ustima i žeđ. Suvoća i povišena temperatura kože, umor, vrtoglavica, grčenje u nogama i rukama javljaju se u sledećem stupnju. Suva usta su jedan od poslednjih signala dehidracije. Do trenutka kada suva usta pokazuju na pomanjkanje vode u telu, mnoge telesne funkcije koje zahtevaju vodu u telu su se smanjile.

Dugotrajna dehidracija stvara mnoge strukturalne promene u telu. Najznačajnija i najgora posledica dehidracije je gubitak esencijalnih aminokiselina koje telo koristi za izgradnju neurotransmitera, a od dovoljne opskrbljenosti vodom zavisi i učinak brojnih belančevina i enzima u telu.

Kako se dehidracija povećava, javljaju se: crvenilo lica, smanjena proizvodnja urina, urin tamnožute boje, udubljenost očiju, izostanak suza, mučnina i povraćanje, ubrzani rad srca, ubrzano plitko disanje, razdražljivost.

S obzirom na to da je u trenutku pisanja ovog teksta (subota, 20 časova) Nikolić bez vode sigurno sedam sati, u ovom trenutku, pored žeđi i suvih usta, najverovatnije već oseća neobjašnjiv umor, nervozu, glavobolju i vrtoglavicu.

Što duže bude bio bez vode zapadaće u sve teže oblike dehidracije, tako da je sledeće potpuni nedostatak urina, letargija, pospanost, padanje u nesvest i grčevi. Što je veći gubitak vode, logično, jači su i simptomi. Srce i pluća ubrzavaju rad da bi nadomestili manju zapreminu plazme i sniženi krvni pritisak, a telo se zagreva jer nema znoja da ga ohladi. Kada izgubi pet do šest odsto vode javiće se pospanost, glavobolja, premećaj nerava i osećaj golicanja u ektremitetima.

Pri gubitku deset do petnaest odsto vode mišići imaju spazmove, koža se ljušti i puca, prestaje mokrenje i počinje delirijum. Gubitak više od petnaest odsto vode, kaže savremena medicina, je – fatalan.

Do ovog poslednjeg ne bi trebalo da dođe, s obzirom na to da su lekari spremni da reaguju čim (i ukoliko) Tomislav Nikolić padne u nesvest.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve