Loader

Vežba: Migovi presreli neidentifikovani avion

14.april,23:35

Na aerodromima Batajnica i Câmpia Turzi i vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije u utork 13. aprila je održana zajednička vežba Vazduhplovstva i protivazduhoplovne odbrane Vojske Srbije (VSiPVO) i Vazduhoplovstva Rumunije (Forţele Aeriene Române – FAR) pod nazivom „Air Solution 2011″ čiji je osnovni cilj bio podizanje nivoa interoperabilnosti vazduhoplovnih snaga Srbije i Rumunije za izvođenje multinacionalnih operacija i podizanja nivоa kontrole i zaštite vazdušnog prostora.

Tokom vežbe, koja se istovremeno dešavala u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije, vežbovni operativni centri dva vazduhoplovstva u realnom su vremenu razmenjivali informacije o situaciji u vazdušnom prostoru.

Prema scenariju vežbe, rumunski transportni avion An-26, koji je predstavljao „neidentifikovani avion“, u vazdušnom prostoru Srbije presreo je lovački par Migova 29 srpskog vazduhoplovstva i prinudno prizemljio na aerodrom Batajnica, dok je u rumunskom vazdušnom prostoru srpski An-26, u istoj ulozi, presreo i prizemljio par rumunskih lovaca Mig-21 „Lanser“. Dok je „neindentifikovani avion“ sletao na batajničku pistu praćen jednim lovcem, drugi MiG-29 je kružio iznad reona aerodroma pružajući tzv. lovačku zaštitu.

Scenario vežbe predviđao je i odlazak odeljenja od četiri aviona G-4 „Super galeb“ 252. eskadrile „Kurjaci sa Ušća“ na rumunski aerodrom Câmpia Turzi kao i simulirana dejstva po zemljaskim ciljevima uz zaštitu rumunskih aviona i dolazak rumunskih MiG-21 „Lanser“ i helikoptera „Puma“ na Batajnicu. Zbog pogoršanja vremenskih uslova aktivnosti su prilagođene nastaloj situaciji, tako da je, isto kao i na uvežbavanju prethodnih dana, „super galebove“ sa srpske strane granice presreo par domaćih „MiG-21″. Uvežbavanje traganja i spasavanja oborenog pilota sa srpske strane izvršeno je sa helikopterom Mi-8 ViPVO, zadatak koji je trebalo po prvobitnom planu da obavi rumunska „Puma“.

Vežbi na Batajnici prisustvovali su Komandat V i PVO brigadni general Ranko Živak i komandant vazduhoplovstva Rumunije general major Fanica Carnu. Komandant vežbe, sa srpske strane, bio je pukovnik Duško Žarković. Kao gosti, vežbi na aerodromu Batajnica prisustvovali su pripadnici Nacionalne garde Ohaja.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve