Loader

Preminuo Brana Crnčević

14.april,10:36

Književnik Brana Crnčević preminuo je u četvrtak, 14. aprila rano ujutro u Beogradu, u 78. godini.

Vest o smrti potvrdili su članovi njegove porodice kao i Srpske napredne stranke, čiji je jedan od osnivača bio Crnčević.

Branislav Crnčević je rođen 1933. godine u vojvođanskom gradiću Kovačici. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i kao mladić radio kao službenik predstavništva zrenjaninske pivare u Novom Sadu.

Novinarstvom je počeo da se bavi u „Ježu“, „Malom Ježu“ i „Dugi“, a pisao je i kolumne za razne časopise među kojima su i NIN i „Politika“.

Prvu, dečiju knjigu, „Bosonogi i nebo“, objavio je 1963. godine, a tokom života napisao je još tridesetak dela. Poslednju knjigu, „Šta ima“ objavio je 2010. godine. Osim dečijih knjiga pisao je i romane, aforizme, priče, televizijske drame i pesme.

Crnčević je bio politički angažovan. Posle raspisivanja Zajma za prepod Srbije, bio je proglašen za kontrolora tog zajma. Od 1990. je bio predsednika Matice iseljenika Srbije i član Senata Republike Srpske od 1996. godine. Bio je učlanjen u SDS, i u SRS nakon što je Vojislav Šešelj otišao u Hag. Posle cepanja te stranke učestvuje u osnivanju SNS-a. Bio je blizak prijatelj bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve