<< VESTI | | 14.04.2011 10:35


 

Preminuo Brana Crnčević

Književnik Brana Crnčević preminuo je u četvrtak, 14. aprila rano ujutro u Beogradu, u 78. godini.

Vest o smrti potvrdili su članovi njegove porodice kao i Srpske napredne stranke, čiji je jedan od osnivača bio Crnčević.

Branislav Crnčević je rođen 1933. godine u vojvođanskom gradiću Kovačici. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i kao mladić radio kao službenik predstavništva zrenjaninske pivare u Novom Sadu.

Novinarstvom je počeo da se bavi u "Ježu", „Malom Ježu" i "Dugi", a pisao je i kolumne za razne časopise među kojima su i NIN i "Politika".

Prvu, dečiju knjigu, „Bosonogi i nebo", objavio je 1963. godine, a tokom života napisao je još tridesetak dela. Poslednju knjigu, „Šta ima" objavio je 2010. godine. Osim dečijih knjiga pisao je i romane, aforizme, priče, televizijske drame i pesme.

Crnčević je bio politički angažovan. Posle raspisivanja Zajma za prepod Srbije, bio je proglašen za kontrolora tog zajma. Od 1990. je bio predsednika Matice iseljenika Srbije i član Senata Republike Srpske od 1996. godine. Bio je učlanjen u SDS, i u SRS nakon što je Vojislav Šešelj otišao u Hag. Posle cepanja te stranke učestvuje u osnivanju SNS-a. Bio je blizak prijatelj bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST