Vreme
VREME 1058, 14. april 2011. / NEDELJA

Tribina:
O budućnosti nauke

Nauka u Srbiji tokom devedesetih preživela je težak period, a zemlju je u godinama krize napustilo između 30 i 50 odsto naučnih radnika. No, bez obzira na to, kao i na minimalna finansijska ulaganja, posle 2000. godine naši istraživači su se prvi "vratili" u Evropu.

U međuvremenu, krajem dvehiljaditih, jedan deo naučne infrastrukture je obnovljen sredstvima Nacionalnog investicionog plana. No, značajno ulaganje moglo bi da se dogodi tek zahvaljujući kreditu od 200 miliona evra koji je Ministarstvo nauke 2010. godine ugovorilo sa Evropskom investicionom bankom. Ta sredstva su planirana za niz važnih projekata, kao što su Centar za nanonauke, matične ćelije i za promociju nauke, koji bi mogli da zadrže mlade naučnike u zemlji.

Tokom rekonstrukcije Vlade, Ministarstvo za nauku je ukinuto, a resor je pripojen prosveti. Negodujući zbog te odluke, više od 5000 naučnika zabrinutih za budućnost nauke u Srbiji, potpisalo je peticiju koja je predata predsedniku Srbije.

Da li su njihova strahovanja opravdana?

O ovim pitanjima će u četvrtak, 14. aprila, u 20 časova, u Kulturnom centru Beograda na tribini "Budućnost nauke u Srbiji", govoriti dr Vera Dondur, predsednica Nacionalnog saveta za nauku, Katarina Petrović, savetnica potpredsednika Vlade Božidara Đelića, Vladimir Janković iz Instituta za društvenu teoriju i dr Milovan Šuvakov, predstavnik Društva za promociju i popularizaciju nauke. Moderatori tribine su novinar "Vremena" Slobodan Bubnjević i Marjan Čakarević iz Kulturnog centra Beograda.

M. Vidić