Loader

Tuča solidarnosti s Japanom

14.april,17:00

Posle mitinga solidarnosti s narodom Japana ne zna se šta Srbi više vole, Japance ili trešnje (japanske)

Podnevni skup počeo je u pola jedan, ali se i mnogo ranije golim okom moglo videti da je par hiljada okupljenih podeljeno na onaj poznati srpski način: jedna polovina se okupila oko bine, a druga – mnogo gušća – oko nekoliko parkiranih autobusa GSB-a (žutih, japanskih) punih sadnica. Treća polovina Beograđana držala se razroko: s jednim okom ka bini, drugim prema autobusima i džabe sadnicama.

Rezultat?

Na bini: Priredba je, traljavo organizovana i još traljavije izvedena, završena za jedva pola sata.

Oko sadnica: U opštoj gužvi koju opravdano opisuju kao „neopisivu“ i „stampedo“ te ozbiljnoj tuči za džabe sadnice povređene su tri žene. Dve u ozbiljnim godinama (66, 70), treća u punoj snazi (37). Na putu k vrtovima u kojima će zasaditi one trešnje na kratko su zadržane u Hitnoj pomoći.

Beograđani su se onda mirno i dostojanstveno razišli, ne obraćajući pažnju na sugrađane koji su se dokopali japanskih trešanja i svakog drugog zeleniša koji su Srbijašume povodom skupa ljubavi, sreće, mira i prosperiteta za Japan podelile.

Beograd je zastupala pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić. Pomenula je gotovo 200 miliona evra poklona Beogradu u proteklih deset godina.

Ambasador Japana Tošio Cunozaki zahvalio je na iskrenoj podršci Beograda i Srbije u teškim trenucima koji Japan proživljava.

Gradonačelnik Dragan Đilas nije bio na Trgu, jer se oporavlja od operacije slepog creva. Oglasio se porukom sreće „što je danas iz našeg grada u svet otišla slika ohrabrenja i podrške prijateljskom narodu Japana“. Nada se da će se Beograđani, u skladu sa svojim mogućnostima, priključiti akciji JKP „Infostan“, koje je uz martovsku uplatnicu objedinjene naplate insertovalo i uplatnicu za humanitarnu pomoć Japanu.

Možda bi bilo efikasnije da su insertovane japanske trešnje? Ako je suditi po nedeljnom veselju, ljudi bi se prosto otimali.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve