REKO, PA SKORO POREKO: Sudija Ričard Goldstoun / foto: reuters

Izrael – Palestina >

Revizija kolateralne štete

Izveštaj sudije Ričarda Golstouna o ratnim zločinima u Pojasu Gaze je već neko vreme predmet polarizovane političke debate, pa zato sada ne iznenađuje mnoštvo crno-belih analiza i komentara povodom sudijinog skorašnjeg priznanja o manjkavosti delova izveštaja. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu požurio je da natukne nešto o " izveštaju UN-a u kanti za đubre istorije", a Avigdor Liberman, ministar spoljnih poslova Izraela, izjavljuje da je revidirani izveštaj UN-a pobeda za njegovu zemlju: "Nismo ni sumnjali da će istina na kraju izaći na videlo."

S druge strane, Sami Abu Zahri, portparol Hamasa, rekao je da promena Godmanovog raspoloženja "ne menja činjenicu da su počinjeni ratni zločini" tokom izraelskog jednomesečnog rata u Pojasu Gaze. Međutim, očekivane reakcije političara zanemaruju suštinu oba Goldstounovog izveštaja (zvanično: United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict), ali on ipak ostavlja mesta za logičnu sumnju u tačnost delova u prvoj i drugoj varijanti. Ipak, izjave političara nisu otišle toliko daleko koliko napisi pojedinih kolumnista. Naime, Aluf Ben, kolumnista lista Ha’aretz, napisao je da je Ričard Goldstoun "povukao svoje optužbe da je Izrael počinio ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom operacije u Pojasu Gaze". Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da se čak i nasumičnim čitanjem Goldstounovog eseja može uočiti da optužbe i dalje stoje.

U revidiranom izveštaju piše da Izrael nije namerno gađao civile za vreme rata u Gazi. Dok su se bavili izveštajem izraelske vojske i UN-a o incidentima pogibije pojedinačnih vojnika, kaže Goldstoun, došlo se do indicija "da civili nisu namerno gađani", kao i da to nije bila politička namera. Međutim, u izveštaju se nalazi i dugačko poglavlje o namernom gađanju civila, u kojem je, između ostalih, naveden i napad na porodičnu kuću Samunijevih u kojoj je poginulo 29 osoba. Nije stvar samo u tome da li su Izraelci namerno gađali civile ili ne, već je reč o žrtvama disproporcionalne upotrebe sile – a to je zločin po međunarodnim pravnim normama.

Gabrijela Šalev, bivša ambasadorka Izraela u UN-u, izjavila je u radijskom intervjuu da Goldstounov izveštaj u suštini opravdava nastavak vojne operacije u Pojasu Gaze. "Ako moramo opet da se branimo od terorističkih organizacija, moći ćemo da kažemo da ne postoji drugačiji način odbrane od onog u prvoj vojnoj operaciji."

Greg Karlsrom


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST