Vreme
VREME 1057, 7. april 2011. / MERIDIJANI

Argentina – Engleska:
Britanijo, vrati nam ostrva

Drugog aprila 2011. obeleženo je iskrcavanje argentinske vojne hunte na Foklandska (Malvinska) ostrva pre 29 godina, što je označilo početak rata između Argentine i Velike Britanije, koji je trajao 74 dana. Rat na Foklandskim ostrvima je istorija zaražena ličnim nesrećama, političkim greškama, nepoznavanjem diplomatije i vojnom improvizacijom. Ipak, sumiranjem grešaka i užasa ne gubi se značaj posvećenosti i hrabrosti onih koji su se žrtvovali i dali svoje živote u odbranu teritorijalne suverenosti Argentine. To je priznanje časti koje istrajava.

U znak sećanja na poginule heroje organizovana je manifestacija u gradu Rio Galjegos sa argentinskom predsednicom Kristinom Kiršner na čelu. "Foklandska ostrva su uvek bila argentinska i nećemo odstupiti od našeg prava na njih i podsećanja svih Argentinaca na uspomenu na one koji su dali svoje živote… Čula sam izjave lidera u Velikoj Britaniji o tome šta Argentina treba da uradi na vojnom planu kako bi obnovila Foklandska ostrva, poznata i kao Malvini. To zvuči kao šala kad svi vide da oni u svaki sukob ulaze bacajući bombe", kaže predsednica Argentine.

Nakon 29 godina rane su i dalje otvorene, naročito kod preživelih vojnika i porodica onih koji su poginuli u ratu. Međutim, među preživelim učesnicima kratkotrajnog rata ima mnogo nezadovoljnih i njima nije do nacionalnog praznovanja. Izvesni Karlos u blogu komentariše da "nije dovoljno da se jedan dan odredi kao nacionalni praznik i da se slavi, da se napune usta govorima o tome i ostalim glupostima koje služe samo za predstavljanje". Taj rat je, kaže on, bio "nepotreban i neravnopravan" i imao je političku svrhu.

Argentinci različito razmišljaju o vraćanju ostrva. Naime, nameće se pitanje političke i ekonomske pozadine kratkotrajnog i neuspešnog rata sa Engleskom – zašto se u tom trenutku tražila suverenost nad ostrvima koja su našoj teritoriji pripadala samo 13 godina? Zato što se neoliberalni model, koji se sprovodio od državnog udara iz 1976. i trajao do 2001, u ekonomskom i političkom smislu oslanjao na vojnu huntu. To je bilo "lupanje šamara davljeniku" da bi se spasili i održali na vlasti.

Lora Šnajder

Global Voices"Meridijane" priredila Biljana Vasić