Loader

Famelab 2011: Zašto je nebo plavo?

07.april,14:03

Na ovogodišnjoj Laboratoriji slavnih (Famelab) pobedila je Mariana Jaškov, studentkinja fizike iz Zrenjanina. Ona će predstavljati Srbiju na Festivalu nauke u Čeltnemu u junu 2011. godine.

Mariana Jaškov, pobednica

U finalu koje je održano ovog vikenda takmičilo se deset „komunikatora nauke“ koji su u trominutnim izlaganjima pred stručnim žirijem i televizijskom publikom predstavljali razne, zanimljive naučne koncepte.

Laboratoriju slavnih, koja je u svetu poznata kao takmičenje za „naučnog idola“, u Srbiji već godinama organizuje British Council i Radio televizije Srbije. Do sada najveći uspeh postigao je pobednik Famelab-a iz 2009. godine, biolog Mirko Đorđević, koji je u Čeltnemu ovojio prvu nagradu.

Na takmičenje Laboratorija slavnih najčešće se prijavljuju studenti završnih godina i mladi naučnici. Nakon prvog kruga, deset finalista prolazi specijalni kurs komunikacije nauke, tako da se većina njih nakon ovog iskustva, kasnije, uz naučni rad, posvećuje i promociji nauke.

Teme koje su ovogodišji finalisti izlagali bile su posebno zanimljive. Pobednica takmičenja, Mariana Jaškov, koja studira fiziku na Univerzitetu u Novom Sadu, objasnila je na zanimljiv način temu „Zašto je nebo plavo, a oblaci beli?“

Drugosplasirani Miloš Davidović, student Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda govorio je o „Magičnom mineralu – mineralu budućnosti“, a trećeplasirani Vladimir Đurđević, apsolvent Biološkog fakulteta objasnio je šta je testikularna feminizacija kroz temu „Kad priroda ne igra fer“.

Nagradu publike ovde godine je dobio student biologije Vladimir Bajić za izlaganje o efemernim vodama i njihovim stanovnicima, pod naslovom „Poruke iz obližnje bare“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve