Pariz >

Neuspeh nepopularnog vođe

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da su na osnovu više od 80 odsto prebrojanih glasova na regionalnim izborima socijalisti dobili 36 odsto glasova, duplo više nego vladajuća Sarkozijeva Unija za narodni pokret (18,6 odsto). U drugom izbornom krugu veliki uspeh beleži i desničarski Nacionalni front (11 odsto), čija čelnica Marina le Pen ne krije zadovoljstvo.

Rezultati izbora su pokazali, uoči predsedničkih izbora koji slede sledeće godine, ono što Sarkozi uporno ne želi da čuje i vidi uprkos merenju pulsa javnog mnjenja, a to je da je njegova popularnost skoro dotakla dno političkog bunara. Kantonalni izborni rezultati pokazuju da gubi bitku i od levičara i od desničara. Sarkozi se u predizbornoj kampanji zaricao da neće pozivati birače da glasaju za stranke levog centra, prevedeno – neće ih pozivati da glasaju protiv Nacionalnog fronta. Međutim, njegove stranačke kolege nisu se libile da to učine. Alen Žipe, novoimenovani ministar spoljnih poslova i gradonačelnik Bordoa, pozvao je birače da na lokalnim izborima glasaju za republičkog kandidata", što znači "za bilo koga osim za NF".

Martina Obri, šefica Socijalističke stranke, uzbuđeno je pred euforičnim pristalicama ispred štaba izjavila da su socijalisti odlučni da pokažu kao je drugačija Francuska moguća, najavljujući da će sledeće nedelje objaviti javnosti platformu za oporavak stranke. Marina le Pen najavila je novo iscrtavanje političke mape, što je prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja objavljenom u novinama Les Echos, sasvim moguće. Naime, više od polovine ispitanika smatra da stranku Nacionalnog fronta treba ravnopravno posmatrati "kao i sve druge", što znači da je ova stranka osigurala svoj položaj u političkoj piramidi Francuske. Marina le Pen je, budući da ima problema sa bankom Société Générale, kojoj njena stranka duguje oko 5,2 miliona evra za zgradu svog predstavništva, najavila da će predsedničku kampanju finansirati "kao i svi drugi", kao i da će, ukoliko joj banka otkaže pomoć, zatražiti pomoć od građana Francuske.

Toni Kros


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST