PODELJENA ZEMLJA: Naoružana grupa "nevidljivi komandosi" na severu Obale Slonovače / foto: reuters

Obala Slonovače >

Dupli standardi

Pristalice opozicionog lidera Alasana Katare optužuju međunarodnu zajednicu zbog duplih standarda u zaštiti civila u Libiji i Obali Slonovače – reagovali su munjevito kada je reč o libijskim civilima, a ne žuri im se da okončaju nasilje nad civilima u drugoj afričkoj zemlji. "Zašto Libija, a ne Obala Slonovače?", pita se Žaklin N’Gesan, opozicionarka i pristalica Alasana Katare, koja javno osuđuje "UN zbog odsustva akcije protiv kršenja ljudskih prava i ubistava koja su počinili Gbagboovi ljudi". Ona tvrdi da međunarodna zajednica i Misija UN-a u Obali Slonovače (UNOCI) posmatraju i ništa ne čine povodom ubistava stotina ljudi u ovoj zapadnoafričkoj zemlji. Sličnog je mišljenja i Pegabila Silue, predsednica nevladine organizacije mladih za demokratiju, koja podržava opozicionog lidera Kataru. "Apsurdno je to što je međunarodna zajednica potpuno i jedino fokusirana na Libiju dok Obala Slonovače gori", kaže Pegabila. "Ne možemo da ignorišemo ovu kontradikciju. Nema nafte u Obali Slonovače, ali ima ljudskih bića."

Kriza u Obali Slonovače traje već mesecima, tačnije od 28. novembra, kada su održani i pokradeni izbori. Posle propasti posredovanja Afričke unije u krizu se umešao UN sa standardnim predlozima u borbi protiv diktatora. "Ekonomske sankcije i putne restrikcije neće pomeriti Lorena Gbagboa sa vlasti", uveren je Soro Giljom, kandidat za premijera u budućoj opozicionoj vladi. U međuvremenu, diktator okuplja vojsku, a hiljade mladih pristalica režima odgovorilo je na poziv za mobilizaciju. Od početka sukoba do danas bilans smrti iznosi 462 nedužnih civila, koji su nastradali od ruke prorežimske policije. Ukoliko sankcije potraju, dupliraće se broj obolelih od side i kolere i broj smrtnih ishoda ovih bolesti, budući da je prekinut farmaceutski lanac snabdevanja određenim medikamentima. Za dva meseca, kaže ministar zdravlja ove zemlje, apoteke će biti potpuno prazne, dok će 104.000 HIV pozitivnih osoba umreti u veoma kratkom roku.

Eskalacija nasilja u Obali Slonovače i odsustvo reakcije međunarodne zajednice, bile su teme samita ECOWAS, na kojem je učestvovao i ministar spoljnih poslova Nigerije Odein Adžumogobia. On je oštro kritikovao međunarodnu zajednici rekavši da je u Libiji uvedena zona zabrane leta kako bi se zaštitili nedužni civili "... dok ovde istovremeno mirno posmatraju sličnu situaciju i ubijanje stotine žena, dece i muškaraca".

Selaj Marijus Kuasi


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST