Privatizacija >

Jedna ponuda za kupovinu Telekoma

Na tenderu za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija ponudu je dostavila samo jedna kompanija – Telekom Austrija. Formalni status ponuđača prethodno je, uz ovu, dobilo još pet kompanija: Dojče telekom, Turksel, Amerika mobil, Veder investments i Frans telekom, a radna grupa zadužena za sprovođenje tendera očekivala je najmanje četiri ponude.

foto: a. anđić

Štaviše, mediji su mesecima spekulisali da je Telekom unapred prodat poznatom kupcu – Dojče telekomu. Na takva nagađanja zgodno se nadovezala tvrdnja austrijske štampe da je Telekom Austrija dostavio ponudu samo da bi sprečio direktne pregovore Vlade Srbije i Dojče telekoma o prodaji, koji bi bili mogući u slučaju da se niko nije javio na tender.

No, i ta teorija ima mnogo mana, naročito zato što nije sasvim nemoguće da ponuda Austrijanaca – čija je validnost upitna – na kraju bude prihvaćena. Naime, mada je na tenderu ponuđeno 51 odsto akcija (31 odsto u vlasništvu Vlade Srbije, a 20 odsto grčkog OTE) po minimalnoj ceni od 1,4 milijarde evra, Austrijanci su za akcije ponudili 950 miliona, a ostatak do tražene 1,4 milijarde kao investiciju u razvoj kompanije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je dosta neodređeno da Vlada Srbije Telekom neće prodati za manje od 1,4 milijarde evra, kolika je minimalna utvrđena cena za 51 odsto kapitala te kompanije. Cvetković je dodao da će odluku doneti radna grupa zadužena za prodaju Telekoma, i napomenuo da odustajanje od prodaje neće ni na koji način ugroziti likvidnost budžeta.

Ovakvu izjavu moguće je tumačiti na razne načine, a jedva malo precizniji bio je Vuk Đoković, predsednik radne grupe za prodaju Telekoma. Mada je Đoković davao dosta kontradiktorne izjave medijima od kada je ponuda Telekoma Austrija otvorena, najkonkretnija je bila ona u kojoj je rekao da formalno ponuda Austrijanaca ne može da se proglasi neispravnom. "Ne znači da mi ne možemo da uputimo Telekomu Austrija poziv da poboljša svoju ponudu. Znači, ne bih se složio sa tim da je ponuda neispravna. Ponudu ćemo razmotriti i jednostavno ćemo odlučiti kako dalje vezano za tu ponudu da postupamo", rekao je Đoković.

Odluka o tome kako dalje biće doneta najkasnije u ponedeljak, kada ističe zakonski rok predviđen za to.

No, nameće se pitanje: ako je ponuda formalno ispravna, zašto je onda Vlada Srbije ne prihvati? Ponuda Telekoma Austrija je legitimna – oni nude koliko su spremni da daju, i čak i ako uđu u pregovore sa Vladom Srbije, sasvim sigurno bi mogli da uštede nešto na kupovini Telekoma.

S druge strane, rezultat tendera sugeriše da bi Vlada Srbije imala koristi da se strpi sa prodajom još neko vreme. Pojavljivanje samo jednog ponuđača dalo je dodatni argument i brojnim, sve glasnijim protivnicima prodaje Telekoma, koji kažu da se na ovakav način ne sme prodati srpska "zlatna koka". Neki idu toliko daleko da ponudu Telekoma Austrija nazivaju bezobraznom, napominjući da Telekom Srbija nije "mocart kugla".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST