Loader

Indijan Vels: Đokovićeva dvostruka pobeda

24.mart,02:41

Finale prvog ovogodišnjeg turnira masters serije 1000: sudarili su se Rafael Nadal i Novak Đoković. Pobedio je ovaj drugi, rezultatom 2:1 (4:6, 6:3, 6:2), i tako postavio rekord u broju uzastopnih pobeda na mečevima u ovoj godini (18).

Dobra polovina dvoipočasovnog meča bila je gotovo nepodnošljivo „tvrda“, kao da je obojici finalista bilo jasno da će izgubiti onaj koji prvi pogreši. Posle prvog seta činilo se da je to Đoković; statistka kaže da Nadal gubi tek svaki dvadeseti meč u kom povede s 1:0 u setovima.

No, izgleda da Đoković u snažnom naletu koji je počeo krajem prošle godine pobedom u svetskoj grupi Dejvis kupa, osim protivnika ruši i uspostavljene tradicije. Posle ubistvenog prvog seta u kom je Nadal igrao sigurnije i bolje nego na celom turniru, teško je bilo očekivati da će Đoković u drugom povesti s 4:2, odmah potom izgubiti svoj servis gem, onda ponovo napraviti brejk i, na kraju, dobiti set.

U završnicu meča Đoković je ušao vidljivo opušteniji, što se ubrzo pretvorilo u vođstvo od 4:0 u gemovima. Njegova konačna pobeda bila je, uprkos velikom protivniku, stvar rutine.

U izvesnom smislu mnogo značajniju pobedu Novak Đoković je postigao prethodnog dana, u polufinalnom meču protiv Rodžera Federera. Ona ga je po bodovima na ATP listi od ove nedelje učinila drugim igračem sveta, ali to je manje važno od činjenice da će ubuduće u mečeve protiv jednog od najboljih tenisera sveta ulaziti kao favorit.

Treću uzastopnu pobedu protiv Federera Novak Đoković je postigao u neverovatno teškom i napetom meču tokom kog je sve samo „varničilo“, bez obzira na to što rezultat po setovima izgleda ubedljivo (6:3, 3:6, 6:2).

„Bio je to dobar meč, na visokom nivou“, izjavio je Federer posle meča. „Nisam bio daleko od pobede, držao sam Noleta u šaci, ali mi je utekao. Mislim da je samopouzdanje bilo presudno“.

Potsećajući da je Đoković u prethodna dva meča već pobeđivao Federera, BBC Sport ocenjuje da je Novakov nepopustljivi pritisak s osnovne linije učinio da Federer napravi mnogo grešaka u meču. I, mada su obojica razmenili čudesne udarce, Đoković je bio taj koji je preuzeo incijativu, da na kraju trijumfuje.

„Ovaj meč sa Nadalom za mene nije nikakva novost. Mnogo puta smo se susretali u završnicama turnira i jedva čekam ovaj duel“, izjavio je Đoković pred finalni meč. „Spreman sam, želim trofej, a videćemo ko će ovog puta biti bolji“.

Nadal je bio svestan da ne igra na prošlogodišnjem nivou: „Za mene je fantastično to što sam uopšte stigao do finala“. I, posle meča: „Izgubio sam ovo finale, ali sam izgubio od jednog od najvećih… Imao sam dobar turnir, ali poražen sam od trenutno najboljeg i nemam za čim da žalim“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve