Srpska pravoslavna crkva >

»Katakomba« na Vračaru

Ovih dana, stanari Njegoševe ulice u glavnom gradu dobili su nove komšije. Naime, bivši episkop raško-prizrenski Artemije i njegove pristalice su, kako su obavestili javnost, "na molbe mnogih vernika iz Beograda i okoline", otvorili "još jedno bogoslužbeno mesto". "Radi se o katakombnoj kapeli posvećenoj Prepodobnom Justinu Ćelijskom. Kapela se nalazi u Beogradu u Njegoševoj br. 73/1, prizemlje, sa leve strane, kod Kalenića pijace." Bogosluženje će se obavljati svake nedelje i praznicima.

foto: tanjug

Iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) najavljeno je da će biti preduzete adekvatne mere. S obzirom na to da je bivši vladika Artemije novembra prošle godine raščinjen i vraćen u red monaha, lako se može pretpostaviti koji je sledeći korak. Naime, nije ostalo još mnogo mogućnosti za rešavanje bolnog sukoba unutar Crkve.

Pre oko godinu dana monah Artemije suspendovan je sa mesta eparhijskog arhijereja. Bilo je mnogo onih, kako sveštenstva tako i vernika, koji su se nadali da neće doći do raskola. Poslednjih meseci je, međutim, postalo jasno da se bivši vladika neće povinovati odlukama Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda SPC-a. Naime, on je sve glasnije poručivao da te odluke ne smatra kanonskim te da ostaje doživotni episkop raško-prizrenski. Isto tako, mere najvišeg crkvenog tela su se pooštravale. Između ostalog, zabranjeno mu je sveštenodejstvo. Jedan broj monaha, koji su napustili manastire i krenuli za svojim duhovnim ocem Artemijem, je raščinjen. Događaji koji su usledili za vreme jesenjeg zasedanja Sabora, kada se bivši vladika zaputio na Kosovo, javnosti su veoma poznati. Tada je lišen episkopskog čina uz nadu da će "kao monah naći svoje mesto u okviru Crkve".

Poslednjih meseci, on i njegove pristalice držali su službu u Ljuljacima, Štrpcu, Novom Pazaru. Prostorije koje koriste nazivaju katakombama, a na njihovom zvaničnom sajtu stoji da su oni Eparhija raško-prizrenska u egzilu čiji je tron uzurpiran.

Kao odgovor na "Njegoševu 73", na sednici Odbora SPC-a za Kosovo i Metohiju doneto je saopštenje u kojem se, između ostalog, kaže: "Pored lažnog predstavljanja i samotitulisanja imenom episkopa raško-prizrenskog, širenja neistina i neosnovanog anatemisanja svih koji se ne slažu sa njegovim tumačenjem pravoslavlja, on (monah Artemije) unosi duh nemira, duh nerazumnog ponašanja, duh lažne revnosti za veru, duh razbijanja sabornosti. U to su uključeni i raščinjeni monasi, koji šire „teorije zavere" i pod izgovorom umišljene borbe protiv ekumenizma i globalizma šire pravoslavlju stran pseudoapokaliptički duh. U kontekstu toga stoji i nekanonsko i protivzakonito otvaranje ‘katakombnog’ sabirališta njegove sekte usred prestonog grada Beograda."

Nastavak je poznat. S obzirom na to da monah Artemije ne poštuje odluke crkvenih tela i predstavlja se kao "jedini nosilac istine", uslediće mere. Za to vreme, na Vračaru, u prizemlju zgrade u Njegoševoj vrše se ispovesti, održavaju bdenja i liturgije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST